DELA

Nu laddar Sjökvarteret för sköna dagar

Alla är beroende av varandra och alla drar nytta av varandra. Och det växer, det sväller, det skvalpar ut över alla kanter. Kanske är det just det organiska kretsloppet i organisationen som gör att Sjödagarna nu är större än nånsin.
Med dryga 20 musikakter på programmet är Sjödagarna ett av Ålands största musikevenemang. Runt 20.000 personer väntas besöka Sjökvarteret mellan onsdag och söndag denna vecka.
Att Sjödagarna i år inte sammanfaller med Rockoff tror verksamhetsledarna Bertil Karlsson och Bror Myllykoski gynnar evenemanget.
– I år har vi tänkt lite extra på den yngre publiken när vi gjort upp programmet, säger programansvariga Bertil Karlsson.

100 frivilliga
Men innan besökarna strömmar in och årets Sjödagar invigs på onsdag är det mycket som ska falla på plats.
Bänkar ska hämtas, placeras. De kännspaka kulörta lamporna ska hängas upp. Tidtabeller ska synkroniseras och tekniken ska fungera. Och som spindlar i nätet sitter verksamhetsledarna.
– Det är stressigt, men det brukar gå. Det är mycket som måste göras i sista stund, konstaterar Bertil Karlsson.
Ikväll får Karlsson och Myllykoski hjälp av frivilligarbete för att förbereda Sjökvarteret för öppningen på onsdag.
– Bland annat behöver vi sittplatser för ungefär 500 gäster. Sammanlagt är det uppemot 100 frivilliga som hjälper till med arrangemanget, utan dem skulle det inte gå. Men allt är hemåt, alla drar nytta av varandra i Sjökvarteret.

Viktig inkomst
I år är det skeppsföreningen Albanus som står för ölservering och ordning, en uppgift som föreningen turas om att sköta med skötbåtsföreningen.
– Det är en oerhört viktig inkomst för föreningen och pengarna går på ett eller annat sätt till verksamheten i Sjökvarteret.
Som vi tidigare skrivit hör Sjödagarna till ett av Ålands största musikevenemang, i år kan man hitta så mycket som 20 musikakter i programmet. Karlsson visar på pappret hur mycket som har hänt bara sen förra året.
– För något år sedan rymdes programmet på en tredjedels sida, nu täcker det hela sidan. Det har svällt ut varje år, men särskilt i år har det tagit ett språng så nu har vi nästan för mycket program.

Temadagar
För den som tittar på programmet och känner lite yrsel finns det viss hjälp att få. För det första är dagarna uppdelade enligt teman som kan ge en fingervisning för den som känner sin smak: onsdag är sjösäkerhetsdag och torsdag folkmusikdag. På fredag ligger fokus på det nordiska samarbetet och projektet Nordiskt kustkulturmöte, då bland annat de originella Scyllabåtarna från finska Luvia anländer för att hålla sin årsträff i Mariehamn.
Lördag heter sjömansdag, då blir det bland annat kappsegling för Scyllabåtarna och antikvarisk bokförsäljning av Nautica och Alandica. På söndag är det som vanligt Barnens sjödag och avslutning med Kanalkalas vid Lemströms kanal.

Tjärdoft och folkvimmel
Om man, för det andra, inte har något särskilt man vill se inom det maritima temat finns det en hel del program för de som bara vill känna tjärdoft och titta på folk. Från scenen bjuds det på allt från estnisk-ukrainsk folkmusik till uppträdande av Åland United, Sjödagarnas nya samarbetspartner. Den som inte orkar med vimlet kan ta en paus i Sjöfararkapellet, där det kommer att föras filosofiska samtal varje dag klockan 19.

”Som en farsot”
Om evenemanget lockar allt mer publik och artister på landbacken är det däremot inte riktigt lika lätt med de maritima gästerna.
– Sjödagar är som en farsot, de finns överallt och gör att konkurrensen om skutorna är hård. I år har vi åtta-nio föranmälda och så brukar det komma några oanmälda på slutet. Det är lite bättre än i fjol, men vissa år har vi haft så mycket som nitton anmälda. Vi betalar inte för besöken, vilket många andra evenemang gör.
Programmet i sin helhet kan man hitta bland på hemsidan www.sjokvarteret.ax.

Sara Othman