DELA

Vänta dig ingen psalmsång av Dia Psalma

I morgon gästas Dinos av skivaktuella Dia Psalma.
Efter nästan tio års tystnad gjorde bandet comeback 2006. Med 250.000 sålda album i ryggen åker de nu runt i Norden med nya skivan Re Voltere.
Svenska punkbandet Dia Psalma bildades i Strängnäs 1993. Spillror av punkbandet Strebers, eller med andra ord killarna Ulke (gitarr och sång) och Ztikkan (bas) slog sig ihop med Stipen (trummor) och därmed hade Dia Psalma fötts.
1994 fick bandets ljudtekniker Pontus Andersson kliva in på scenen som gitarrist, bakgrundssångare och delvis textförfattare, och mitten av 90-talet blev gruppens riktiga storhetstid med låtar som ”Tro rätt tro fel”, ”Luft”, ”Den som spar” och ”Hon får”.
Några album och ett flertal singlar senare upplöstes Dia Psalma 1997. Det skulle dröja nästan tio år innan de återförenades.

21:a på listan
Hösten 2007 gav Dia Psalma ut sitt comebackalbum Djupa skogen. Kritiken var sval. Hösten 2008 gick bandet åter in i studion och resultatet, skivan Re Voltere, släpptes den 25 februari i år.
Re Voltere spelades in i In Flames studios tillsammans med Roberto Laghi (Hardcore Superstar, LOK, Kid Down). För några veckor sedan tog sig Re Voltere in på 21:a plats på den svenska försäljningslistan.
I morgon spelar Dia Psalma – som förresten valt sitt namn som betyder ”Dagens sång” eller ”Dagens psalm” för att de tyckte att ”Det vore coolt att heta nått som skulle börja på ”Ps” för att inte skivköparna skulle hitta skivorna nånstans varken under P eller S i skivbutikerna” – på Dinos i Mariehamn.
– Det är sjukt stort, konstaterar Niklas Bankemo, bandbokare på Dinos.

Skånskt förband
Under helgen gästas Dinos också av skånska punkrockbandet Trevolt. Bandet bildades i slutet av juni i fjol och består av Adam Blomgren, sång och gitarr, David Johansson, sång och bas, samt Erik Billing, trummor.
De tre bandmedlemmar har sammanlagt 35 år bakom sig inom punk/rockgenren, och enligt egen utsago på deras myspace-sida har de nu ett gemensamt mål: att spela så mycket som möjligt live och att spela in så ofta som ekonomin tillåter!
– Med förenade krafter skapar vi nu musik som du kanske vill klassa som trallpunk, skate, punkrock, rock eller kanske till och med poprock. Vi levererar på skånska direkt från oss själva och lägger ner mycket hjärta i våra texter och vår musik, skriver Trevolt på hemsidan.
Trevolt spelar redan i kväll på Dinos. I morgon agerar de förband åt Dia Psalma.
Inträdet i morgon är 20 euro. Köper du förköp är det 5 euro billigare.
Om du vill lyssna på Dia Psalma och Trevolt i förväg kan du besöka bandens myspace-sidor: http://www.myspace.com/diapsalmaofficial och http://www.myspace.com/trevoltpunk .

MALIN LUNDBERG


malin.lundberg@nyan.ax