DELA

Utvalda tv-klappar från FST5

Nyan har valt ut mjuka och lite tuffare paket från Svenska Yle.
Det blir drama, thrillers, dokumentärer och tillbakablickar på året som gått i olika årskrönikor – och något för barnen förstås.
Kjell Westös Där vi en gång gått hade premiär på tv i onsdags. I den sexdelade serien får vi följa unga människor i och kring Helsingfors under början av 1900-talet. Det är en tid av omvälvande historiska händelser då både första världskriget och det blodiga inbördeskriget håller huvudpersonerna i sitt järngrepp. Serien fortsätter den 28 och 29 december.
På tv-sidan får Där vi en gång gått sällskap av mera nyskrivet finlandssvenskt drama, nämligen kriminaldramat Inget ljus i tunneln och humorserien Kent från Jeppis.
För barnen fortsätter Bärtils äventyr i julkalendern på buu.yle.fi och i FST5 fram till julaftonen då man kan fira med Tove Janssons mumintroll och Astrid Lindgrens Jul. BUU-radion bjuder också på julsagor alla veckoslut i december.

Kriminaldrama
Inget ljus i tunneln spelades in i Åbo och Helsingfors i somras. Serien är baserad på en kriminalroman av Marianne Peltomaa.
En ung flicka hittas strypt och våldtagen i en tunnel i Åbo. Det visar sig snart att flera mörka trådar löper ut från flickans förflutna. Kriminalkommissarie Vera Gröhn jagar mördaren. Serien sänds också i Norge och Sverige och visas på FST5 den 27 och 29 december klockan 22.


Mumin och Astrid
För barnen blir det klassiska mumintroll på julafton klockan 14.35. Den belästa Bisamråttan förklarar att jordklotet kommer att drabbas av ett fruktansvärt öde som kommer från skyn. Med hjälp av sin far, Muminpappan, bygger Mumintrollet och hans oroliga vänner tidernas finaste flotte och beger sig på en farofylld färd till observatoriet.
Senare på julaftonskvällen, klockan 19.50, står Astrid Lindgrens jul på programmet. Det blir julepisoder från åtta av Astrid Lindgrens mest kända filmer.
På nyårsafton klockan 15.00 får barnen träffa Kalle Blomkvist och Rasmus.


Dokumentärer och presidentval
I år skulle en av tidernas största sångare – Jussi Björling – ha fyllt 100 år. Fortfarande 50 år efter sin död räknas Jussi Björling av många som världens störste tenor. Den 27.12 klockan 14.50 berättas historien om Jussis stjärnsaga, men också om hans brottning med mörkare sidor.
Läs mer i papperstidningen!

FST5/Erik Hallstensson