DELA

Trubadur gick från covers till egna låtar

En låtskrivare ska ha något vettigt att berätta och ha sina egna åsikter, även om de ändras från dag till dag.
Det säger trubaduren Tom Fagerholm från Finström som spelar för Ålands barnfond på Park i kväll.
Tom, 40, lärde sig spela akustisk gitarr i tonåren. Då repade han låtar av Cornelis Vreeswijk och Evert Taube.
– Musiken blev en bra bortförklaring när man inte läste läxorna i högstadiet. Men annars gav det mig ingenting så jag lade gitarren på hyllan.
Han fortsatte skriva texter som kanske kunde bli låtar någon gång. När han blev kock på Birka Paradise för tre år sedan tog han gitarren med sig ombord.
– Jag har tre barn hemma och där finns det inte mycket ledig tid. På Birka kan jag sitta och skalda till halv fem på morgonen om jag så vill.
I våras tog han kontakt med Visans vänner, blev invald i styrelsen och spelade på föreningens viskafé i Alandica.
– Det var första gången på tjugo år. Med egna texter och musik exponerar man sig fullständigt, man har ingen att skylla på om det är dåligt. Men det är skönt att kasta sig ut handlöst. Så växer man som människa.
När du uppträdde på Emmaus gård på kulturnatten hörde man i mellansnacken att du var ålänning men du sjöng dina egna låtar på rikssvenska. Varför det?
– Det kommer helt naturligt, jag började ju med Cornelis och Taube. Det låter kanske töntigt att sjunga på åländska.

På Youtube
Hittills har Tom skrivit ett tjugotal låtar som han kan ”stå för”. En del av dem har han lagt ut på Youtube och de hittas med en sökning på användarnamnet trotter902.
– När jag gör visor är jag rädd för att folk ska tycka att refrängerna är tjatiga. Så jag försöker skippa dem, eller göra om dem så att folk tänker ”vad var det där” när de hör refrängen igen.
Tom Fagerholm, Helena Flöjt och Joel Fyrvall uppträder på Park i kväll för Ålands barnfond.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom