DELA

Stjärnspäckat i SVT-julen

STOCKHOLM. SVT storsatsar på julhelgen med dramaserier och samtida klassiker som ”Stjärnorna på slottet”.
Konkurrenten TV 4 sparar på krutet det här året – men laddar för en premiärstark trettonhelg.
När julvärden Kalle Moraeus tänder ljuset är tv-julen i gång. Julhelgen är traditionstyngd i SVT, men det finns mer än ”Kalle Anka och hans vänner” och ”Karl-Bertil Jonssons julafton” för den som vill ägna några timmar i soffan.
I mellandagarna är det premiär för dramasatsningen ”Arne Dahl: Misterioso” och den prisbelönta miniserien ”Mildred Pierce”. Konkurrenterna fyller i stället tablåerna med långfilmer.

”Bombastisk”
TV 4, som tidigare år satsat stort för att matcha public service, har valt att i stället föra fram ”Jullotta på Liseberg” och ”Tinas julkök” som redan dragit i gång och ”Jul med Ernst” som har premiär nästa vecka. Under mellandagarna ligger kanalen lågt med premiärer.
– Vår premiärhelg blir trettondagshelgen som kommer att bli bombastisk. Då har vi både ”The voice” som går onsdag, torsdag och fredag och ”Gladiatorerna” som har premiär på lördagen. Det blir som en ny start på året, säger Fredrik Arefalk, programchef på TV 4.
Vissa år har TV 4 haft en egen julvärd, men inte i år. Fredrik Arefalk tycker att kanalen ändå lyckas hålla jämna steg med SVT.
– Vi har skapat våra egna traditioner utan att försöka att gå in och konkurrera med SVT när de är som starkast som på julaftonseftermiddagen. Jag tycker att vi kompletterar varandra väl. Det är snarare de andra kanalerna som inte har någon egen tydlig profil.

Musiktema
Nyårsafton får countrytema i SVT. Först ut är dokumentären ”Jag är min egen Dolly Parton” med en konsert av Dolly-kollot. Därefter visas ”Loretta” med Sissy Spacek i rollen som countrystjärnan Loretta Lynn. Och kanalen fortsätter på musikspåret efter nyårshelgen. Den 2 och 3 januari går två musikdokumentärer. Den första om bluessångerskan Janis Joplin och sedan ”Hårdrockens historia”.
Läs mer i papperstidningen!

Liv Sander/TT Spektra