DELA

Smart – men mest smaklöst

BIO
Borat
Bio Savoy fredag kl 18.00, lördag 18.30, söndag 17.00 och 18.30, måndag-tisdag 18.30. ”Borat”. Komedi med Sacha Baron-Cohen. Regi: Larry Charles. Längd 84 min. F-15.
TRE STJÄRNOR
Förnedringsunderhållningen når nya höjder – eller botten – när en bifigur i Sacha Baron Cohens tv-serie Da Ali G Show får sin egen road movie.
Det ser ut som ett extremt lågbudgetprojekt och påminner faktiskt om Aki Kaurismäkis Leningrad Cowboys Go America. Skillnaden är att Borat ibland är rolig.
Genom att glida in i rollen som bortkommen tv-reporter från Kazakhstan kan Baron-Cohen utnyttja att folk i allmänhet är artiga och försöker hjälpa honom tillrätta, i synnerhet när kameran går.
Han har använt samma metod för att få snabba skratt som hip hop-wannaben Ali G och den österrikiske modereportern Brüno.

Glassbil
Borat reser till USA för att göra en dokumentärfilm, tar in på ett hotell i New York, ser Baywatch-stjärnan Pamela Anderson på tv och kör en glassbil till Kalifornien för att gifta sig med henne.
Baron-Cohen anstränger sig för att göra det så pinsamt som möjligt med ständiga referenser till incest och antisemitism. För det mesta tycker man synd om folk som försöker hålla masken.

Som valstugereportage
Då och då wallraffar han sig fram till situationer där man inser att han har med rasister att göra. Som bäst är det en hippare version av Janne Josefssons valstugereportage, samhällskritik light för folk som inte orkar ta någonting på allvar.
Vad lär vi oss av den här filmen?
Att bilskolelärare är en stresstålig yrkesgrupp? Eller att det finns amerikaner som är så artiga att de tolererar en middagsgäst som kommer till bordet med sin egen avföring i en plastpåse?
Borat får inte visas i Förenade Arabemiraten. Censorerna såg inte ens filmen till slut. En representant för informationsministeriet förklarade att filmen var ”ytterst förnedrande, utan berättelse, innehåll eller ens komedi”.
Med andra ord precis vad Jackass-generationen vill ha.

PATRIK DAHLBLOM