DELA

Sextonårige Joakim turnerar med proffsmusiker

Joakim Wennström från Strandnäs är en av de begåvade tonåringar som fått chansen att spela tillsammans med professionella musiker i projektet Ung musiker.
Nästa vecka far han på turné i Svenskfinland.
Sextonårige Joakim träffade förra helgen hela Ung Musiker-gänget i Jakobstad i Österbotten, och hela han lyser när han berättar om veckoslutet.
– Det var sjukt kul. Att spela tillsammans med dessa superproffs var ett sånt lyft.
Att tonåringarna ska få den känslan är också själva syftet med projektet. Begåvade tonårsmusiker har handplockats för att få uppleva hur det är att spela på ”riktiga” scener och turnera med proffsen.
Hur kom du med i Ung musiker?
– Jag har deltagit i ett big band-läger på Houtskär de tre senaste somrarna och där har bland andra Fredrik Erlandsson undervisat. Mikael Svarvar som är projektledare för Ung musiker frågade Fredrik om han visste någon ålänning som kunde delta och då rekommenderade han mig. Jag blev jättelycklig när Mikael ringde.
Joakim, som gillar att träffa nya människor, behövde inte fundera alls innan han tackade ja.

Musik hela helgen
Ung musiker består av fyra instrumentalister och en sångerska samt en sånggrupp från Yrkesakademins musikutbildning i Jakobstad. Joakim kände bara en av deltagarna från förr, Åbobon Matias Långbacka som också deltagit i Houtskär-kurserna.
– Men nu känner jag verkligen alla. Vi spelade i stort sett hela helgen och fick väldigt bra kontakt.
Noterna hade de fått tidigare och övat själva hemma innan träffen. Förutom de låtar Mikael Svarvar valt ut fick alla unga musiker själva ta med en eller ett par låtar.
– Jag hade med en som jag skrivit själv för ett halvår sedan; ”JW:s Blues”.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist