DELA

”Sassa” syr sina egna kläder

Det började med middagar i konstiga kreationer som barn, men snart är Sara Nikander nyutexaminerad sömmerska.
– Jag tar det bara som en komplimang när folk säger ”de ser ju köpta ut!”, säger hon, på bilden i en finklänning i råsiden.
Sara ”Sassa” Nikander syr både sina egna kläder och andras. Intresset smög sig in i tidig ålder.
– Jag har egentligen inte sytt så mycket som liten. Men jag minns att jag, min syster och granntjejen sydde konstiga kreationer av våra mammors tyger. Det blev klänningar som vi hade på oss på middagar, säger hon med ett leende.
I tonåren kom intresset tillbaka och hon sökte till hantverkarskolans textillinje. Efter det väntade fyra års studier i Åbo.
– Nu är det sista layouten på mitt examensarbete innan allt är klart efter sportlovet. Jag har sytt tre helheter för unga kvinnor, vardagsplagg inspirerade av tre olika åländska folkdräkter, berättar hon.

Eget arbetsrum
Flyttlasset tillbaka till Åland gick i höstas och det är hemma i Storby hon arbetat med sin inlämningsuppgift. Ett helt rum i hennes och sambon Johns hus är inrett med ett stort arbetsbord, tre symaskiner, provdockor samt mängder med sytråd, saxar och måttband. Hon vill bevara sina kunskaper genom att aktivt fortsätta sy, varför hon startat det egna företaget Sass Design.
Hennes första beställning kommer från grillen Condis i byn, dit hon sytt upp gardiner med ett egendesignat tryck. Men redan under skoltiden gjorde hon beställningsarbeten.
– Brorsan ville ha en vinterjacka. Det är flera olika lager med vind- och vattentätt material och kräver mycket jobb. Jag skickade den till skolan för betygsättning, men när de skickade tillbaka den försvann den i posten. Det känns så himla tråkigt, 200 timmars arbete som ingen kan ersätta, säger Sassa som i alla fall har en likadan jacka att visa upp – en som hon samtidigt sydde till sig själv.

Ser köpt ut
På arbetsbordet ligger ett par jeans hon sytt till en kompis som har svårt att hitta rätt modell i butikerna.
– Det är lite trix att nöta tyget själv på de rätta ställena, men det var jätteintressant. Jag tar det bara som en komplimang när folk säger ”de ser ju köpta ut!”. Det är ju ändå en sömmerska som gjort dem, men jag förstår vad de menar.
Till ett bröllop sydde hon upp varsin klänning till sig och en väninna i råsidenmaterial med en stor egendesignad slända på tyllkjolen.
– Tryck har ingått i min utbildning, men jag har inte planerat att trycka på metervara. Men det är kul att få in dem i mina kreationer.
Vill du försörja dig på det här?
– Min tanke är att ha det som bisyssla, men kanske någon gång i framtiden. Flera har hört av sig om att de vill ha både det ena och det andra uppsytt, så vi får väl se.

Drömmer om bal
Men det finns förstås baksidor med sömmerskeyrket.
– Det är alltid roligt att sy något från början till slut. Det värsta är när någon vill byta dragkedjor i byxor eller jackor, men till rätt pris gör jag förstås det också.
Har du något drömjobb?
– Det vore kul att få sy något till självständighetsbalen, om jag skulle få tid och fria händer. Det var flera av mina studiekamrater som gjorde sånt.
Den som brukar knåpa ihop kjolar och skjortor hemma med en dröm om att lära sig mer, ska inte vara rädd att söka till en utbildning inom området.
– Hela utbildningen var jätterolig, givande och kreativ, jag har lärt mig så otroligt mycket. När jag kom dit var jag inte särskilt bra på att sy, det var först andra året jag började behärska det, berättar Sassa.

Klassisk design
Eleverna kunde välja inriktning på planering eller sömnad, även om båda delar alltid ingår.
– Det är kul att designa, det är inte som att jag inte har idéer! Men jag tyckte det var viktigt att lära sig sy ordentligt.
Följer dina kläder modetrenderna?
– Jag tycker mest om enkla och klassiska kläder, med detaljer i skärningarna. Undermedvetet gör jag det kanske, men inte i de starka trenderna. Men annars gillar jag mode, helt klart.
När Nyan lämnar Sassa med 11-veckors kattungen Sigge i famnen, passar fotografen på att lämna en preliminär beställning på en kappa. Så visst finns det en framtid för henne.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax