DELA

Raafalls – ett äkta garageband

När garage nämns i musiksammanhang går tankarna till elektroniska brittiska bastrummor, eller till rå rock från amerikanska innerstäder.
För kvällens band på Dinos går det djupare än så.
Vi vet att Raafalls spelar bluesrock med låtar från de tunga namnen: ZZ Top, Tom Petty, Pink Floyd och Thin Lizzy. På lördag står de på Dinos scen med sitt tunggung igen. Det alla undrar över är ju något annat.
Vad heter ni egentligen?
– Det är många som undrar. En del tror att det uttalas Räjfååls, lite som på engelska. Vi valde egentligen inte namnet.
– På slutet av 90-talet spelade jag och Peter Löfman mycket visor ihop och gav ut en skiva. Då var vi i Rafaels garage i Västanträsk och repade. Vi skulle på vårt första uppträdande på en sommarfest. Arrangören hade skrivit i programmet att det var ”Raafalls garage” som uppträdde. Efter det hette vi Raafalls garage ganska länge tills vi skaffade en egen replokal, berättar Jesper Blomsterlund.
Blomsterlunds morfar Rafael Mattssons garage lever alltså vidare på klingande åländska även i musiken. Förutom Blomsterlund och Löfman är övriga medlemmar i Raafalls Jocke Lindström på gitarr, trummisen Ben Henriksson och Daniel Andersson som spelar klaviatur.
Bandet går på scen vid midnatt på lördag. Angstbadan blues trio, med Filip Karlström, fortsätter det blå temat på Dinos den 24 januari. Lite längre fram kommer Julia and the Basement Tapes tillbaka till samma scen.

Erik Hallstensson