DELA

Ön i solen har femårsjubileum

Hundratals hugade festivalbesökare reser mot Jurmo i dag. De gör den långa resan till Ålands nordöstra hörn för att njuta av kamratlig stämning och musikunderhållning på hög nivå.
Frida Hyvönen är det största dragplåstret.
I dag inleds den femte Island In The Sun-festivalen. Hur vädret blir vet vi inte, men festivalbesökarna är uppenbart förväntansfulla.
Alla 700 biljetter till festivalen är slutsålda. Festivalen hyllas av indiefolk från öster och väster. När många andra festivaler tvingas gå i graven blir Island In The Sun bara starkare.
Kanske är det för att festivalen håller sin poppiga nisch eller kanske är det för att antalet besökare inte får bli fler än 700. Säkert är i varje fall att den natursköna och pittoreska skärgårdsmiljön sätter guldkant på festivalupplevelsen.


På scenen
Årets mest uppseendeväckande artist är utan tvekan Frida Hyvönen. Den svenska singer-songwritern släppte sin nya skiva ”To the soul” i april i år. ”Med nakna och mörka texter fångar hon oss ännu en gång”, skriver Island In the Sun om skivan. Se henne klockan 22.30 på fredagen.
Cats On Fire är troligen också högt upp i många besökares prioritetsordningar. Bandet startade i Vasa år 2001 och har jämförts med indiestorheter som The Smiths. Se dem klockan 22.30 på lördagen.
De åländska inslagen i årets festival är ganska många. Balkanbönorna, The Spiny Normans, Skulls n Spiral och festivalens husband Alla ser ut som Dennis som har spelat på samtliga upplagor av festivalen, förutom den första. Vi pratar med Dennis-sångerskan Jessica Sundberg.
– Vi spelade faktiskt inte på festivalen första året, men jag var där, säger hon.
Hur tycker du att festivalen har utvecklats genom åren?
– Första året kändes det som en fest för mig och mina vänner. Det var jättetrevligt. Festivalen är fortfarande jättetrevlig, men känns nu mer som en riktig festival. Det kommer besökare från både Sverige och Finland och evenemanget är mycket större även om det fortfarande är ganska litet.
Stor guide till Island in the Sun i papperstidningen!

Frans Jansson