DELA

Nu är det stora glajjor som gäller

Den som vill vara helt rätt i sommar ska lämna sina små färgglada solglasögon hemma.
I år är det stora mörka glajjor som gäller, gärna med någon utsmyckning.
För att hjälpa alla vilsna läsare nu när solens strålar börjar titta fram tog vi med oss Nöje-medarbetarna Johan Orre och Anna Hannus ut på stan för att botanisera bland säsongens solglasögon. Första anhalten är Wickströms optik. Där kan Sarah Molis meddela att ledordet i år är ”stort”.
– Solglasögonen har blivit allt större de senaste åren. Det är de klassiska färgerna brunt och svart som gäller.
Samtidigt är det helt rätt med glitter och glamour.
– Det är mycket strass och stora loggor så att det syns vem glasögonen kommer ifrån.
Många glasögon är i år graduala, det vill säga mörkare upptill och ljusare nedtill, och bågarna är tjocka. Små glasögon är ute, liksom de sportigare modellerna, enligt Sarah Molis.


Utseendet viktigast
Efter att Johan och Anna provat de hetaste brillorna kan de konstatera att flera är riktigt snygga. Anna fastnar för ett par stora svarta glasögon, men priset på 185 euro skrämmer henne.
– De ska vara riktigt snygga om jag ska betala så mycket. Det finns ju en stor risk att man tappar bort dem eller att de går sönder.
Johan blir helt såld på ett par Rayban för 182 euro.
– Det är skönt med polariserat glas och passformen är perfekt.
Dessa fördelar i all ära, men Johan och Anna är överens om att det absolut viktigaste är utseendet. Johan är beredd att betala mycket för att få de rätta glasögonen.
– Jag kan nog betala 200 euro. Om jag håller dem i skick kan jag nog ha dem i fyra år.


Stor skillnad
På Backmans optik finns det många Gucci-glasögon och även här fastnar Anna och Johan för flera modeller. Vissa glasögon kostar kring 300 euro, men Eva Jakobsson på Backmans menar att man till stor del får vad man betalar för.
– Köper man dyrare glasögon så får man en bra båge och bra passkomfort. Dessutom får man mycket bättre synskärpa än med billigare glasögon.
För att testa skillnaden går vi till Kappahl och hittar några solglasögon som kostar knappt tio euro. Varken Anna eller Johan fastnar för någon modell i butiken och de kan konstatera att skillnaden mot de dyrare glasögonen är ganska stor.
– De sitter obekvämt och det blir ganska mörkt. Med de billigare kan man inte se nyanser, säger Johan.
Anna tycker att de billiga glasögonen är helt okej.
– Men de dyrare är bättre.

ANDERS SIMS

anders.sims@nyan.ax