DELA

Nobelkockens bästa tips för nyårssupén

Torbjörn Sjöberg har komponerat en nyårsmeny med fyra rätter för Nya Ålands läsare.
– Det kanske låter svårt, men det är det inte, säger Torbjörn Sjöberg, som för ett par veckor sedan lagade mat åt Nobelfestgästerna i Blå hallen i Stockholms stadshus.
I köket på Birka Paradise är det tyst och lugnt. Ute i restaurangen är frukostbuffén serverad och på spisen puttrar fonden som Torbjörn Sjöberg förberett till hummersoppan. Medan den kokar lagar han chevis med pilgrimsmusslor.
– Det blir mycket färg här, men så ska det vara när det är fest och flärd.

Förbered rätterna
De finhackade ingredienserna ligger prydligt upplagda på ett fat. Torbjörn smakar på chilin och funderar.
– Det ska vara lite hetta, säger han och slänger ner en rejäl nypa i en skål tillsammans med de andra ingredienserna.
– Hummersoppan är en rätt tung förrätt. Då passar det bra att följa upp med en frisk och fräsch chevis.
Att ”preppa” som Torbjörn säger, eller helt enkelt förbereda, är ett bra sätt att minimera antalet moment som kan gå fel på nyårsaftonen. Chevisen mår bra av att stå i kylen över natten. Där blir pilgrimsmusslorna sakta tillagade av all syra och sälta. Och både hummersoppan och efterätten kan förberedas i god tid före middagen. Då återstår bara att slänga ihop varmrätten.
– En fallgrop som finns är just att man fastnar i köket och inte hinner vara med gästerna. Ju mer man kan fixa i förväg desto mindre arbete blir det under middagen, då man kanske hellre umgås med sina gäster.

Nobelkock
Festmåltider är inget nytt för Torbjörn. I år var han för tredje gången med och lagade maten vid Nobelfesten i Stockholms stadshus, och han har redan tackat ja till att komma också nästa år.
– Man knyter många bra kontakter när man jobbar där. Och så är det ju roligt också.
Det gäller att hålla huvudet kallt. Under årets fest blev det problem med kålrotspuddingen som fick lagas om tre gånger. Råvarorna tog slut och man fick snabbt beställa in nya.
– I den här branschen löser vi problemen på vägen. Inte minst när man bjuder hem folk på nyårsmiddag gäller det att hålla sig cool om något går snett. Fokusera på att fixa det istället för att drabbas av panik.

Torbjörns nyårsmeny består av:
Chevi med pilgrimsmusslor och blodgrape
Lättrökt hummersoppa med vårrulle
Kryddstekt hjort med rostade rotsaker, lingonchutney och kanelsky
Gino – vitchokladgratinerade bär och frukter
Recepten hittar du i papperstidningen!

Axel Kronholm