DELA

Mr Eurovision till Åland

Med mjuk röst sjöng han sig in i allas hjärtan på 80-talet. Karriären har hållit i sig i Skandinavien och den 15 oktober besöker Johnny Logan Åland.
Om det är för första gången minns han inte riktigt.
– Efter 31 år på turné har det blivit en del spelningar, säger han till Nya Ålands (knäsvaga) reporter.
Det är inte lätt att erkänna att man ännu är svag för herr Eurovision Song Contest himself. Med två personliga vinster i Eurovision Song Contest 1980 (What´s Another Year) och 1987 (Hold me now) samt vinnare som låtskrivare 1992 med Linda Martins Why me måste han vara dem mest framgångsrika i denna hatade och älskade tävling.
Johnny Logan har just själv fått speldatumen för hösten och har inte hunnit sätta sig in i var Åland ligger, när Nyan ringer. Han har tillbringat några dagar vid sitt kontor i Tyskland och spelat in en video för sin nya skiva ”The Nature of Love”.
– Vilka poäng ger den finländska juryn, skämtar han när Nya Åland ringer upp honom i Tyskland.

Poirotcitat
Johnny Logan kommer precis från ett träningspass. Han berättar att han gått ner 15-17 kilo. Det gäller att hålla igång när man är 57 år och ska ut på turné.
Sedan börjar han vant berätta om sin nya skiva som lanserades i Finland i september. Titeln, The Nature of Love, är inspirerad av Agatha Christie.
– Det är ett citat av Hercule Poirot som säger i slutet av ett mysterium att det är kärlekens natur och att han aldrig kommer att förstå det. Jag skrev en sång om det och så blev det titelsången.

Kärlek
Alla sånger i det nya albumet har med kärlek att göra på ett eller annat sätt. Alla hans ESC-hitlåtar är med, inspelade med ny teknik, men trogna till känslan. lovar Logan. R´n´b och irländska influenser ryms också med.
– Det är mycket midtempo, lite Van Morrisonaktigt.
Alla låtar utom en är skrivna av Logan.
– Det är mycket jag på skivan, säger han.
Johnny Logan ser fram emot sin turné med det svenska bandet Roosarna. Den 15 oktober besöker de Åland och Alandica. Spelningarna i Sverige sker i kyrkor.
Läs mer i papperstidningen!

Nina Smeds