DELA

Mette trivs som trubadur

För femte året i rad hörs duon Mette & Jesper runtom i Mariehamn hela sommaren.
Uteserveringarnas tid är här, och en redan hunnit bli ett stående inslag i Mariehamns sommarkvällar är Mette Ekblom. Tillsammans med Jesper Bamberg har hon de fem senaste somrarna arbetat som trubadur. Även i år finns hon inbokad på både Dinos, Ångbåtsbryggan och Arken Garden.
– Jag och Jesper har spelat ihop i fem år nu. Ingen av oss vill satsa på att bli stora artister, så att vara trubadurer passar oss fint. På Garden kommer jag att hoppa in några gånger och sjunga med Emil Grönvall, säger Mette.
Har ni förändrats sedan ni började spela?
– Det märks nog att vi är fem år äldre nu, men gällande låtar är vi ganska lika. Som trubadurer är det viktigt att anpassa sig till lyssnarna och stämningen.
Vad vill folk höra på sommaren?
– Det ska först och främst vara igenkännbart. Allt från Ray Charles och Stevie Wonder till strunt som spelas på radion. Det blir väldigt fint när man gör det akustiskt. Vi uppdaterar repertoaren hela tiden, det är viktigt när man spelar för yngre människor.
Vad gillar du med trubadurlivet?
– Trubadurer ligger längst ner i musikklasspyramiden, och jag tycker det är charmigt. Jag trivs bra där.
Vad gör du när du inte är trubadur?
– Jag har pluggat vid en folkhögskola i Skåne, men nu är den utbildningen slut, så jag vet inte vad jag ska göra efter sommaren. Vi får se!

ylva.vikstrom@nyan.ax