DELA
Foto: IKON Michael Fassbender spelar Steve Jobs i filmen med samma namn. Francois Duhamel, Universal Pictures

Manus i toppklass

Steve Jobs (1955–2011) är en ikon inom den digitala revolutionen som medgrundare, styrelseordförande och vd för Apple Inc.

Den nya filmen om hans liv har premiär på bio Savoy i kväll lördag kl 20.30.

Jobs var med och skapade Apple II, en av de första kommersiellt framgångsrika serierna av persondatorer. Resten är historia, för att använda en klyscha.

Men en dramatisk historia eftersom han 1985 förlorade en maktkamp inom bolaget och lämnade Apple. 1997 togs han tillbaks, blev vd och stod i spetsen för tillkomsten av Ipod, Iphone och Ipad.

Steve Jobs är regisserad av oscarbelönade Danny Boyle, och Aaron Sorkin har skrivit manus baserat på Walter Isaacsons biografi.

Michael Fassbender som spelar Steve Jobs är nominerad till en Oscar för bästa manliga skådespelare, Kate Winslet är nominerad till bästa kvinnliga biroll.

– En välgjord produktion med skådespelarinsatser och manus i toppklass, men har inte särskilt mycket med verklighetens händelser att göra, skriver sajten 99mac.se om filmen.

– Vi märker snabbt att det är Sorkin som ligger bakom. Filmen bygger i stort sett helt och hållet på dialog – du hade inte missat mycket om du tog del av den som en radioteater. Det är också som vanligt när Sorkin håller i pennan: Rappt, gripande och välskriven dialog som dock i vissa stunder kan bli lite för smart för sitt eget bästa, skriver Macworld.