DELA

Malmberg blickar bakåt på Alandica

– Jag är förvånad över att jag får åka till Åland.
Det säger skådespelaren Claes Malmberg som kommer till Alandica där han kombinerar stand up med sin favoritmusik.
Kanske har han varit här tidigare. Claes Malmberg är osäker.
– Det är möjligt att jag gjort något företagsjobb där, säger han.
I så fall blir det här hans officiella Ålandsdebut, med showen ”Still alive”.
– Det är en fortsättning på en krogshow jag gjorde med Tommy Körberg i Göteborg och en egen show i våras. Snacken handlar mycket om min egen karriär innan jag slog igenom.
Var började den?
– I en fri teatergrupp. Där hamnade jag för att jag var så dålig i skolan. En lärare sade att jag borde bli skådespelare för att jag snackade så mycket. Jag gick förbi en teaterlokal och knackade på. KFMLr (Kommunistiska förbundet marxist-eninisterna) var stora i Göteborg. Jag var sjutton år och skulle spela teater för en massa arga kommunister.
Hur gick det?
– Det kan jag inte säga nu! Den berättelsen är ju en del av showen.
Hur mycket vänster var du själv?
– Klart att jag tycker att det är viktigt att våra tillgångar ska fördelas rättvist. I Stockholmspressen fick jag stämpeln ”Göteborgs svar på Jan Myrdal” men de missade att jag ifrågasätter vänstern lika mycket som allting annat.
Musiken, hur har du valt den?
– Det finns ingen röd tråd annat än att det är låtar som jag gillar. Bachman-Turner Overdrives ”You ain’t seen nothing yet”, till exempel. Det bandet såg jag på Scandinavium 1976. Alla låtar kommer från en viss tid utom AC/DCs….. vad heter den….. det här är pinsamt, jag är Ronny Jönsson så borde veta det…. jo, ”Highway to hell”.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom