DELA

Madde plåtar Kenza och lever sin dröm

Åländska Madelen Holmström bor i Stockholm och bollar estetiska frilansjobb inom mode och skönhet.
Hennes bilder finns på Sveriges största modebloggar.
Senast Nyan intervjuade sin tidigare fotograf Madelen Holmström från Saltvik var angående höstens trender i fjol. Då skulle hon precis flytta tillbaka till Stockholm där hon tidigare gjort praktik hos fotografen Bingo Rimér som ett led i sin estenomutbildning, vilket i förlängningen ledde till att hon arbetade som hans studio manager under nio månader.
– Det var kul och jag lärde mig massor, men märkte ändå att det inte var riktigt där jag skulle vara eftersom det är mode och skönhet jag brinner för, säger Madelen.
Andra Stockholmsflytten gjorde hon utan väntande anställning, men med sin blogg www.mad.ax och egna företag Mad Creations.
– Jag är en riktig bloggenerationsnörd, jag har läst bloggar i över tio år, och jag älskar nya medier överlag. Intresse för skönhet och estetik har jag till den milda grad att jag har svårt att äta en ful mjukglass, säger Madelen.

Kontexten avgör
Sin första jobbkontakt med modevärlden fick Madelen genom modebloggaren Lisa Olsson, som behövde någon som kunde fota henne i Stockholm. I bloggvärlden är publicitet och länkar värda mer än pengar, och vips fick Madelen också fota modebloggare som Victoria Törnegren, Fanny Lyckman, Angelica Blick, och inte minst Sveriges största bloggare Kenza Zouiten.
Vid sidan om det jobbar Madelen deltid som showroom manager hos skodesignern Jennie-Ellen. Det innebär att hon gör research-arbete inför kommande kollektioner, jobbar med marknadsföring på sociala medier, hjälper till med lagerhållning och annat.
– Samtidigt måste jag också få jobba med händerna, så ibland gör jag lite brudkamningar och liknande. Jag gör det som hamnar framför mina fötter, allt som jag tycker är kul, säger Madelen.
Förra veckan innebar det att hon jobbade 21 timmar per dygn med att fotografera för svenska Elle under modeveckan. Veckan innan innebar det att hon sträckkollade på tv-serien ”House of Cards”.
– Deltidsjobbet ger en viss trygghet, och min hyra är väldigt låg, så jag har lyxen att kunna välja hur mycket jag jobbar. Mina pengar går i princip till skor och mat. När det gäller fotojobb är det absolut smartast att jobba med så stora namn som möjligt, för om de länkar till min blogg går mina besökarsiffror upp, och det leder till fler jobb, som att jag blev kontaktad av Elle inför modeveckan. För kunden spelar kontexten i var bilderna publiceras större roll än kvalitén på bilderna. Så det gäller att synas i rätt kanaler, säger Madelen
Läs mer om Madde på Nöje i fredagens Nya Åland!

Ylva Vikström