DELA

Kubbsäsongen är här!

I samband med att solen äntligen börjat värma lite grann och gräsmattorna börjat grönska är det dags att flytta ut i trädgårdar och parker för att roa sig. Den vanligaste sommarleken är nog kubb. I takt med att kvällarna blir längre och ljusare ser man att allt fler letar sig ut i parker och trädgårdar för att leka med träbitarna.

Några som brukar spela kubb lite nu och då är Johan Orre, 18, Christian Aakula, 19, och Axel Kronholm, 18.
– Det går lite i perioder det där men nog spelar vi lite nu och då. Nu har vi spelat två dagar i rad, berättar Johan.
Kubbspelarnas favoritplats verkar vara Stadshusbacken, där brukar man under somrarna se spelare så gott som varje kväll.
– Jag har nog varit där några gånger, säger Axel.
Annars brukar killarna spela hemma på gräsmattan. Nu bygger de upp spelplanen, avstånden mellan kubbarna tycker de inte att är så viktiga.
– Det där kan man välja lite själv, vi brukar göra lite som vi tycker, säger Johan.
Det är likadant med de övriga reglerna. Ibland plockar killarna bort de kubbar som de fått omkull flera gånger i stället för att kasta dem på nytt.
– Då går det snabbare, säger de.


Inte så tävlingsinriktat
I dag är det Johan och Axel som är på det ena laget. Christian får vara själv på det andra. Det verkar dock inte skapa några större problem.
– Du är ju på gång ju, säger Johan efter att Christian kastat omkull flera kubbar i rad. För Johan och Axel går det trögare, kastpinnarna vill inte riktigt hitta rätt.
– Vi är nog ganska dåliga egentligen. Flyt kan man ju ha, men särskilt bra är vi inte, säger Christian.
Killarna tycker ändå om att spela kubb. De säger att de av någon anledning inte blir så tävlingshetsiga när det är dags för att slänga vedträn.
– Vi är ett ganska tävlingsinriktat gäng så det brukar kunna spåra ur när vi ska göra något sånt här, men av någon anledning går det bättre med kubb, säger Johan.
– Det är kanske mer som en lek, säger Axel.
Förutom kubb brukar killarna även spela minigolf på sommaren. Då väcks tävlingsinstinkten verkligen till liv.
– Ja minigolf är djävulens påfund, skrattar Christian.
Kubb är tydligen mer avslappnat.

Regler för kubbspel
(Lag 1=det lag som börjar, lag 2=det andra laget)
– I kubb kan man vara allt från två till tolv spelare. Spelarna delas in i två lag. Lagets uppgift är att kasta omkull motståndarnas kubbar med kastpinnarna och till sist kasta omkull kungen som står uppställd i mitten. Kastas kungen omkull innan förlorar man.

– Kastpinnarna kastas från planens kortsida, mot lag 2:s kubbar som står uppställda på andra kortsidan. Endast underhandskast är tillåtna.

– När de sex kastpinnarna är kastade skall lag 2 ta de kubbar som eventuellt har blivit omkullkastade och kasta dessa från sin kortsida, de måste komma över mittlinjen och innanför hörnpinnarna. Om man inte kommer över mittlinjen eller utanför hörnpinnarna har man ett försök till per kubb.

– Lag 1 skall sedan ställa upp dessa kubbar där de landade. Misslyckades lag 2 med att få över en kubb på rätt planhalva får lag 1 placera denna en kastpinnelängd bakom kungen.

– Lag 2 skall sedan, med de sex kastpinnarna, från sin kortsida först kasta omkull de kubbar de kastade över, sedan när dessa är välta får de kasta på de kubbar som står uppställda på lag 1:s kortsida.

– Sedan skall lag 1 kasta över alla kubbar som blivit omkullkastade, på samma sätt som beskrevs ovan.

– Om lag 2 ej lyckades kasta omkull alla de kubbar de kastat över får nu lag 1 gå fram i linje med denna kubb och kasta omkull lag 2:s kubbar därifrån.

– Lag 2 skall nu åter igen kasta över de välta kubbarna på samma sätt som tidigare men med en skillnad. Om någon av de kubbar som tidigare kastats över står kvar, kan dessa nu kastas omkull och då skall dessa ställas på varandra, det är den kubben som kastats som skall ha den andra kubben ovanpå sig.

– Det lag som först vält motståndarlagets samtliga kubbar och sedan kastat omkull kungen, som måste kastas omkull från baslinjen, har vunnit!

MALIN LUNDBERG


Foto: ERKKI SANTAMALA