DELA

Knark och korruption i kåren

Bruce Robertson (James McAvoy) är en hårdnackad och korrupt skotsk polis som aldrig verkar ha hört talas om moral eller samvete.
”Filth”, som har premiär på bio Savoy på fredag, bygger på en roman med samma namn av författaren Irvine Welsh, som också skrev den rosade ”Trainspotting”.
Robertson går och väntar på en befordran som hänger på om han kan lösa mordet på en japanska student. Men istället för att fokusera på den uppgiften hamnar en rad distraktioner i vägen, så som sorg, sex och självhat. Han hatar sina kollegor, utpressar en tonårsflicka för att få sex, dricker omåttliga mängder alkohol och snortar kokain.
Bio Savoy tror att filmen definitivt kommer att chockera filmpubliken. I Storbritannien fick filmen en 18-årsgräns, men på Åland är den tillåten från 16 år.
Betygen av ”Filth” är generellt låga, även om recensenterna har olika åsikter om skådespelarinsatserna. Så här skriver Daily Mails Chris Tookey:
– McAvoy saknar resning. Att omge sig med ännu kortare människor får honom inte att verka mer mäktig. Han är en jack russell som försöker vara en rottweiler. Manusförfattaren och regissören Jon S. Baird misslyckas med att bygga en berättande struktur av Irvine Welshs ekivoka roman och det elaka lynnet blir deprimerande och monotont.
Men alla håller inte med. Jenny McCartney skriver i The Telegraph att det är McAvoys rolltolkning som är filmens stora behållning, men påpekar att själva handlingen lätt glöms bort för allt det äckliga och hemska som Robertson gör.
Läs mer om filmen och fredagens andra premiär på Nöje i Nya Åland!

Minna Wallén