DELA

Karl hjulsemestrade från Tallinn till Berlin

På sin sommarsemester ville Karl Fagerlund göra något annorlunda och körde från Tallinn till Berlin – i en bil som stod med ena hjulet på skroten.
Under fem dagar deltog han i road tripen Slowball som på sikt ska bli ett stort, internationellt evemang.
– Nästa år ska vi bli minst fyra bilar från Åland har jag lovat.
Slowball är ingen tävling. Det gäller inte för bilarna att komma först över mållinjen. Så går inte bilarna särskilt snabbt heller – frågan är snarare om de överhuvudtaget lyckas ta sig ända fram till mål. Nej, snarare handlar det om ett slags road trip, förklarar Karl Fagerström från Mariehamn.
– En bil kostar 2.500 euro. Då ingår bilen som man får låna, bensinen, boende i alla städer samt frukost, lunch och middag. Kort sagt allt som behövs för att ta sig till Berlin. Man behöver inte betala för en hel bil, utan kan köpa in sig på en fjärdedel också.
Han känner en av arrangörerna till evenemanget Slowball som ordnades för första gången i år av en rad eldsjälar i framförallt Finland och Estland. Tanken var att ordna en road trip i gamla men funktionsdugliga bilar som handplockades av en mekaniker. Kraven var att de rent teoretiskt skulle kunna klara av färden och att det fanns fyra fungerande säkerhetsbälten. Karl tror inte att en enda av bilarna kostade över 400 euro.
Mellan den 18 och 22 september körde Karl en Golf, av årgång 1993, mellan de två huvudstäderna. Färden gick via Riga, Kaunas och Warsawa.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén