DELA
Foto: Pressbild/Kristofer Sandberg

Jill Johnson i Eckerö på söndag

Att vara ärlig i sitt musikaliska uttryck är viktigare än allt annat för countrysångerskan Jill Johnson. I augusti gör hon en turné med tio spelningar. En av dem på Åland i morgon söndag.

Det blir en konsert för varje år hon spelat tillsammans med musikerna i bandet.
Den svenska sångerskan Jill Johnson har varit i musikbranschen i över 30 år. Hon fick sitt första jobb som sångerska när hon bara var 12 år gammal.

Trots ett kort inhopp i pop- och schlagervärlden och krogshowsproduktioner är hon tryggt och djupt rotad i country- och blue grass-traditionen. En genre som många år inte hade särskilt hög status i Norden. Hon har fått vara med om att lyfta fram countryn i det kulturella finrummet och visa på både bredden och djupet i genren.

Just nu repar Jill Johnson med sitt band för den kommande turnén i augusti. En av de tio turnéspelningarna är på Åland den 13 augusti på Eckerö post- och tullhus. Hon svarar glatt i telefon.

– Den här turnén handlar mer om musiken än om artisten Jill Johnson. Jag tar gärna ett steg tillbaka för deras skull.

Upplever du att det finns ett tryck från publiken att leverera det dom förväntar sig?

– Man är alltid beroende av sin senaste succé. Jag skulle hyckla om jag sade något annat. Man jag har märkt med åren att där jag hittar min glädje där har jag min publik med mig. Det handlar om att våga vara sann och ärlig i sitt uttryck.

Det händer att publiken vill att hon skall sjunga schlagerlåtarna hon medverkat med i Melodifestivalen, men de låtarna spelar hon inte längre. Det har hon lämnat bakom sig. Hon återkommer till vikten av att vara ärlig mot sig själv.

Är ärligheten och berättandet countryns styrka?

– Absolut. Jag jobbar i den viktigaste och roligaste genren, med en lång berättartradition. Det är en väldigt bred genre som rymmer allt i livet. Alla har en längtan, en sorg, en glädje man kan känna igen sig i.

Det var för tio år sedan hon kände att hon behövde en musikalisk nystart och hennes kapellmästare Göran Eriksson erbjöd sig sätta ihop ett band åt henne.

– De här killarna är egentligen inget band. De är frilansmusiker som valt att arbeta med mej, under en så här lång tid. Det ligger stor kärlek i det. De har följt mej i olika musikaliska äventyr både traditionella spelningar och krogshower.

Vad har bandet betytt för dej genom åren?

– Otroligt mycket, både musikaliskt och privat, i synnerhet under det senaste året efter separationen och skilsmässan. De är som bröder för mig.

– När man är trygga med varandra ger det enorma improvisationsmöjligheter. Man kan följa dagsformen och anpassa sig efter publiken.

Hon förklarar att om de märker att den här publiken går igång på gitarrsolon så kan man med små rörelser eller ögonkontakt musiker emellan sätta in mer av just det.

– Efter många år som artist är det i sådant som den musikaliska behållningen vilar.

Genom åren har musikerna utvecklats tillsammans.

– Vi är mognare nu, har andra livserfarenhet. Vi följer varandra musikaliskt i förtroende. Bandet har både medvetet och omedvetet påverkat mig.

Jill Johnson hoppas att hon kommer att få spela med bandet många år till.

– Men jag vill vara ödmjuk i det att vi väljer varandra.

Är du där du vill vara i livet just nu?

– Nja, jag är nyskild. Det trodde jag inte att jag skulle vara för tio år sedan. Jag har fått omvärdera en del tankar om vem jag är.

Det senaste åren har varit ett sorgearbete, men Jill Johnson känner att hon gått ur det med värdighet och med en känsla av att hon fattat rätt beslut.

– Musikaliskt är jag absolut där jag vill vara. Jag känner frihet och trygghet. Jag har fått utdelning på mina satsningar.

I höst kommer Jill Johnson tillbaka med en ny säsong av tv-programmet Jills veranda. Med sig på resan till countryns huvudstad Nashville har hon Maxida Märak, Mia Skäringer, Lisa Nilsson, Ana Diaz, Dregen och Erik Lundin.

Vad har vi att vänta oss av nästa säsong?

– Väldigt härliga gäster och starka ämnen. Jag har aldrig gråtit och skrattat så mycket under en produktion.

På den kommande turnén kommer man att spela låtar mest från de senaste åren. Det finns också fördelar med att spela utomhus.

– Det blir ett brötigt gung! Sånt som inte funkar inomhus för det skallrar i väggarna.

Jill Johnson spelar på Eckerö post- och tullhus söndagen den 13 augusti kl. 20.