DELA
Foto: GENI Alan Turing (Benedict Cumberbatch) gjorde avgörande insatser för britterna under andra världskriget – men det slutar inte bra för honom. Jack English

Hyllat porträtt av kodknäckare

”The Imitation Game” är för datapionjären Alan Turing vad ”The Theory of Everything” var för Stephen Hawking: en mer mänsklig granskning av en av vår tids kanske mest intressanta vetenskapsmän och dennes liv.

På fredag har filmen premiär på bio Savoy.

Filmen är baserad på Andrew Hodges biografi ”The Enigma” och regisserad av norske Morten Tyldum (”Huvudjägarna”, ”Varg Veum”).

Den blev både en kritisk och kommersiell succé och har blivit både flerfaldigt prisnominerad och hyllad av LGBT-rättsgrupper.

På imdb.com har den ett snittbetyg på 8,2 av 10.

När andra världskriget bryter ut samlar den brittiska regeringen ihop en grupp kryptografer i hopp om att kunna knäcka Enigma, den maskin och det kodsystem som tyskarna använder i alla sina kommunikationer.

En av dessa är den märklige och arrogante Alan Turing (Benedict Cumberbatch), som i motsats till resten av gruppen anser att det bästa sättet att överlista en maskin är att bygga en annan maskin.

Trots att både hans kollegor och överordnade är emot honom blir Turing ledare för projektet och tillsammans med den briljanta Joan Clarke (Keira Knightley) måste han kämpa för att bli klar med sin egen maskin, Christopher, i tid.

Och samtidigt måste han se till att hans egna hemligheter förblir hemliga.
Felix Quarnström

Läs om helgens andra biopremiärer på Nöje i torsdagens Nya Åland!