DELA
Foto: <07_Bildrubrik>EN MAN, TVÅ ROLLER Tom Hardy spelar bröderna Kray i Legend.

Gangstertvillingar blev stjärnor

Chicago hade Al Capone.

I Londons East End var det tvillingarna Ronnie och Reggie Kray som styrde den undre världen på femtio- och sextiotalet. Och de höll ingen låg profil.

Det visas i filmen Legend, som har premiär på bio Savoy i kväll.

På ett klassiskt porträtt taget av kändisfotografen David Bailey har de samma utstrålning som Frank Sinatra och andra kändisar som de umgicks med i sina roller som nattklubbsägare.

Deras öde har filmats åtminstone en gång tidigare, då med bröderna Martin och Gary Kemp från bandet Spandau Ballet i huvudrollerna.

I den här filmversionen spelar Tom Hardy båda Krays och det är hans insats som är behållningen när manuskriptet svajar, tycker flera recensenter.

Det finns också invändningar mot att manuskriptet inte håller sig till sanningen – som i vissa fall är mer intressant.

Ett exempel som Alex von Tunzelmann tar upp i The Guardian: När Ronnie Kray sitter inspärrad på mentalsjukhus i filmen tvingar hans bror en psykiater att friskskriva honom. I verkligheten ska det ha gått till så att Ronnie fick besök av Reggie på sjukhuset, bytte kläder med honom och fick personalen att tro att han var sin tvillingbror. När Ronnie lämnat sjukhuset bevisade Reggie sin identitet med hjälp av sitt körkort.