DELA

Full finsk hårdrock med dragspelskomp

Om du är sugen på att rocka loss till finska covers av Metallica-, Kiss- och Scorpionslåtar i humppa-, polka- och jenkkatappning, då är Dinos rätt plats för dig på lördag kväll.
Scenen intas då nämligen av det spritångande bandet Eläkeläiset.
För första gången i Eläkeläiset 15-åriga historia spelar de i morgon kväll på Åland. Någon gång strax före midnatt entrar Onni Waris (keyboard, sång), Lassi Kinnunen (dragspel, sång), Martti Waris (elbas, sång), Petteri Halonen (gitarr, keyboard, sång) och Kristian Voutilainen (trummor, sång) scenen på Dino´s.
Den finska gruppen har gjort sig känd på att göra finska covers på kända rock- och poplåtar i en helt annan takt än originalversionerna.
– Eftersom vi oftast är fulla när vi spelar är humppa- och jenkkavarianterna lättare. Av den enkla anledningen spelar vi som vi gör, säger Onni Waris.

Stora internationellt
Förutom att vara stora i hemlandet gör de dessutom succé i länder som Österrike, Schweiz och Tyskland, trots att de bara sjunger på finska. Och likt det norska hårdrocksbandet Turbonegros fansföreningar kallade turbojugends, har Eläkeläiset tyska fansgrupperingar kallade Humppajugends.
– Jo, de känner väl igen låtarna fastän vi sjunger på finska. Det brukar dessutom bli riktigt roliga spelningar där publiken dansar runt i humppamaskar, som togatåg ungefär, säger Onni Waris.
I kväll spelar de på Pub Anchor i Stockholm, och just Sverige är ytterligare ett land där de varit populära under en längre tid. Bland annat spelade de på Hultsfredfestivalen fem år i rad på 1990-talet. De blev dessutom så omtyckta av festivalarrangören Gunnar Lagerman att de spelade på hans 40-årskalas.
– Det var dock en katastrof. Vi var så fulla att vi förstörde allt och tafsade på alla. Då snittade vi ungefär två flaskor vodka per person innan varje spelning, vilket blev rätt tungt efter ett tag. Efter det tog vi en paus, säger Onni Waris.

Flera skandaler
Och ett antal pauser med följande comebacker har det blivit under årens lopp. Främst för att turnéerna och spelningarna var och fortfarande är så spritfyllda.
– För säkerhets skull har vi alltid noter och texter med oss på scen. Men även det kan bli ett problem när man får för mycket dubbelseende, säger Onni Waris.
Förutom fylleskandalerna har det varit en hel del andra kontroverser kring bandet. Många artister och skivbolag är inte speciellt smickrade över att få sin musik tolkad av Eläkeläiset. Universal Music är ett av de stora skivbolagen som försökte förbjuda Eläkeläisets version av Scorpions låt Wind of change. Eläkeläiset ignorerade det dock och fortsatte att spela låten.
– Vi kunde göra så i början när vi var relativt okända. Jag tror att Universal kollade upp oss och insåg att vi var en bunt finska alkoholister och att det inte var värt att stämma oss, eftersom de aldrig skulle få några pengar. Men nu går det inte att sno låtar hur som helst längre. Vi skulle till exempel aldrig kunna sno en Abba eller Bon Jovi-låt, säger han.
Det problemet har satt stopp för flera tilltänkta covers på nya album. Men som tur är för Eläkeläiset och deras fans är det inte alla som misstycker.
– Him och Turbonegro till exempel tycker bara det är kul när vi gör deras låtar, säger Waris.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax