DELA

Fler får höra new wave och slavisk disco

Alternativ pop, new wave-electro och disco med slaviska toner finns bland Island in the Sun-festivalens första bandsläpp.
Det vårtecken som smäller högre än alla vitsippor, svalor och mössfria huvuden tillsammans är Island in the Suns första bandsläpp.
Festivalen har ordnats sedan 2007 för en ständigt växande publik och besökare från utanför Norden och Europa och i år släpper man fler biljetter än tidigare år.
Den svensk-åländska alternativpopkvintetten Film Death, som tidigare hette Delta Dreamflight, grundades av Staffan Lindström och Carl Fredrik Rein Thover under hösten 2012. Sedan dess har de släppt sin EP ”Vacations” och en musikvideo till låten ”Don’t Forget to Bow” och i december spelade de på Pub Bastuns evenemang ”Saknade till havs”.
Bandet, som också består av Christopher Zampa, Gustav Zimmerman och Andreas Sjöqvist, nämner My Bloody Valentine, The Velvet Underground och Tame Impala som influenser och säger att deras exprimentlusta resulterar i en skiftande ljudbild.
Finska Burning Hearts är en duo som bildades 2006 och som består av Jessika Rapo och Henry Ojala. De spelar en blandning av elektropop och åttiotals New wave med inslag av folklore, och har släppt två fullängdsalbum och en EP.
Den andra av dessa, ”Extinctions”, som släpptes i februari förra året och är resultatet av ett flertal tragiska händelser, är nominerad till Emma-priset, Finlands motsvarighet till Grammies, för bästa skiva och bästa skivomslag. Den har fått goda recensioner av både europeiska och amerikanska recensenter.
Discoteka Yugostyle är en svensk tiomannagrupp som spelar på allt från blåsinstrument till synthar och trummaskiner och som kombinerar dj-set med livegig, visuell konst och ”svart magi”.
De skriver att de bildades i Lund 2003 med målet att göra alla sorts fester bättre och fetare, och nu har de över 300 spelningar bakom sig. Diskokollektivet från söder har tidigare uppträtt bland annat i Prag, Belgrad, Hamburg, London, Oslo, Köpenhamn, Paris och Stockholm.
Läs mer i papperstidningen!

Felix Quarnström (praktikant)