DELA

Finlands hopp i Eurovisionen

I kväll gäller det för Pernilla Karlsson att plocka en finalplats för Finland i Eurovisionens första semifinal.
Iklädd en grön klänning med ett jättesläp och flammande rött hår som virvlar av schlagerfläktar skall hon framföra ”När jag blundar” inför miljoner tv-tittare. Det är lite fler åskådarere än dagen hon debuterade och vann ”världens minsta schlagerfestival” som 15-åring. I dag är hon 21.
Det hör till ovanligheterna att ett bidrag sjungs på svenska i Eurovisionen. Senast en sång framfördes på svenska var 1998 med Jill Johnson och ”Kärleken är”. För Pernilla var det aldrig snack om att sjunga på engelska i Baku. På Norges ambassadmottagning hade hon möjlighet att träffa Loreen. De hann byta några ord.
– Loreen sa att hon uppskattar att ”När jag blundar” sjungs på svenska. Och hon sade att hon gillar låten, ler Pernilla.
– Jag skulle inte kunna förmedla budskapet lika övertygande på något annat språk än mitt modersmål eftersom den är skriven till min mammas födelsedag av min bror. Den handlar om kärleken mellan mor och dotter. Huvudsaken är att budskapet kommer från mitt hjärta och att det känns äkta. Jag har alltid tyckt om att länderna sjunger på sina inhemska språk, säger Pernilla.


En dröm
Det har varit två hektiska veckor med intervjuer, repetitioner och program. Trots att bidraget heter ”När jag blundar” så blundar hon inte för människorna här i Azerbajdzjan. Pernilla har ändå hunnit med att åka ut i landet och se hur folk har det. Hon har också talat med kvinnor i Azerbajdzjan om deras situation.
Ändå vill hon inte fästa så mycket uppmärksamhet vid det. Pernilla ser också allt som är fint och bra med landet. Hon uppskattar de vänliga människorna, den vackra staden och den goda maten.
Man ser att hon trivs. Drömmen har ju gått i uppfyllelse – att en dag få sjunga i Eurovisionen.
– Jag är här för att framföra min sång, det är det jag vill göra och jag vill gå från scenen med en bra känsla. Sedan vore det ju fantastiskt om jag gick till final, säger hon.
Läs mer i papperstidningen! David krönika och betyg på alla låtar i semifinal 1.


David Lindström