DELA

Fatboy med plats för bred publik

Två gånger har Fatboy fått inofficiella förfrågningar om att vara med i melodifestivalen.
Och två gånger har de tackat nej.
– Varför? För att vi har så mycket annat att göra som har högre prioritet. Antingen är det ett nytt album eller en turné, säger sångaren Thomas Pareigis.
– Schlagerfestivalen har inte varit något stor fråga för oss. Vi har ett så stadigt fundament att vi nog skulle komma undan i det forumet.
Bandet som blandar rockabillytwang med mörk countypop hade gjort sin grej i många år innan de omfamnades av trendiga stockholmare i mitten av 00-talet.
– 1997 spelade vi musiken till Kurt Weills Tolvskillingsoperan, först på Nya Pistolteatern i Stockholm och sen på turné med Riksteatern. Och när vi gav ut vår första platta (Steelhearted, 2004) hade vi varit mycket ute i buskarna och spelat. Plötsligt blev Fatboy hippt på Södermalm.
Där repade de vägg i vägg med Weeping Willows – ett annat band som inte väjt för stora och sorgliga känslor och som också hittat en trogen publik i Finland.
– Jo, Finland har alltid tagit emot mollackorden som vi ger dem. Rockabillyn och rootsmusiken är vår grund men vi gör vår egen tolkning. Det blir ett skandinaviskt vemod som finnar förstår.
Fatboy är inget heltidsjobb.
– Vi har en massa andra projekt runt det här bandet och heltidsjobb. Jag har ett eget it-företag som jag jobbat med från och till sen 1993. Trummisen Marcus jobbar med musik på Studieförbundet, gitarristen Jocke är it-konsult, Killen som spelar pedal steel säljer pumpar. Det är en härlig blandning.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom