DELA

Ett stopp på Åland före Sweden Rock

Akustiskt, rytmiskt udda, klassiskt, melodiöst och komplext. Prog-metallbandet Seventh Wonder – som för övrigt är bokat till Sweden Rock nästa år – spelar för första gången på Åland nu i helgen.
Så vida inte barnet kommer ut vill säga …
Nöje har fått sig ett litet snack med hårdrockaren Andreas Blomqvist, killen som spelar bas i stockholmsbandet Seventh Wonder.
Tillsammans med Johnny Sandin på trummor, Johan Liefvendahl på gitarr, Andreas ”Kyrt” Söderin på keyboard och Tommy Karevik på sång spelar de progressiv 80-talsmetal med inspiration från band som Dream Theater och Symphony X.
Hur skulle du beskriva er musik?
– Vi kör udda taktarter och lite klassisk musik och så, det är det som gör att vi sticker ut lite. Men samtidigt är det lyssnarvänligt, melodiöst. Det första man brukar tänka på när man hör oss är ”Europe”.
Seventh Wonder grundades av de tre medlemmarna Andreas Blomqvist, Johnny Sandin och Johan Lievendahl år 2000. I dag är de fem medlemmar som utgör gruppen, och på fredag gör de sin första spelning på Åland. Platsen är Dinos. Samtidigt är det promo för deras senaste platta ”Mercy falls”.
Det är er tredje platta, vad skiljer den från de tidigare två?
– Mest i alla avseenden faktiskt. Det är mest musik och mer komplext med stora arrangemang och mycket som händer. Det är en konceptskiva den här gången.

En story
I skivan ”Mercy Falls” finns en story inbakad. Handlingen utspelar sig i en småstad där en familj drabbas av en tragedi och i slutet av skivan får man reda på vad som ligger bakom deras olycksdrabbade öde.
Idén att skriva en story fick Andreas tillsammans med Tommy under arbetet med förra skivan.
– Jag har velat göra det länge, sedan jag var 15 bast. Men det har varit en kraftansträngning, minst sagt. Ett band på vår nivå har inga resurser. Vi la basen på 5 bar och kunde jobba 42 timmar på två dagar. Skrivprocessen var också jobbig, det att skapa musik med en viss funktion. Musiken skulle passa till storyn vilket gjorde det till en väldig utmaning. När man kommer ut är man i ett halvt medvetslöshetstillstånd, säger han.
Men den som jobbar hårt får lön för mödan, som det heter.
– Jag vet inte om vi skulle göra det igen, men det har helt klart varit intressant. Recensionerna har denna gången varit överväldigande, så det är riktigt kul. Denna gång är det riktigt bra låtar, vilket är det viktigaste.

Nästa finska fastlandet?
Seventh Wonder är inbokade till Sweden Rock Festival nästa sommar. Festivalen som arrangeras den 3-6 juni i Sölvesborg har färdigbokade band som In Flames, Heaven and Hell, Dream Theater och självaste Europe.
– Min stora dröm är att komma över Atlanten och lira i USA, men Sweden Rock blir helt klart häftig, säger han.
Andreas Blomqvist är samtidigt taggad inför spelningarna på Dinos nu på fredag och lördag.
– Det ska bli jättekul, det är kanske extra roligt för mig eftersom jag har många bekanta på Åland. Men de andra ser givetvis också fram emot det. Och går det bra tittar vi på om vi kan åka över till Finland för några spelningar senare.
Fast något kan komma i vägen för helgens Ålandsgig.
– Trummisens fästmö väntar barn som kryper i magen och kan komma ut när som helst. Då blir det svårt… Men det vill jag inte ens tänka på.

CECILIA LINDVALL