DELA

”En perfekt död vore att ramla omkull under Maja Piraja”

Electric Banana Band är bandet som startades för 44 år sedan och drar på turné med knappa tjugo års mellanrum. De kan allt om bananordvitsar och tror barnmusik fungerar för alla.
På lördag äntrar de Rockoff-scenen.
Lasse Åberg, Klasse Möllberg och Janne Schaffer – även kända som Trazan Apansson, Banarne och Zebran – vet att de spelat på Åland förut, men är inte riktigt säkra på när.
– Men det var trevligt, det var en strålande sommarkväll, säger Åberg.
I år är Mariehamn ett av fjorton framträdanden under turnén som sträcker sig från Umeå till Skåne.
– Vi fick en förfrågan från hårdrockfestivalen Sweden Rock och blev väldigt glada, i synnerhet som vi inte är något rockband utan att familjeband. När vi en gång skulle göra det passade vi på att försöka få lite andra spelningar på sommaren också, säger Åberg.
Varför tror ni själva att ni fortfarande är aktuella?
– Jag tror att barn- och familjemusik kan recyklas: Det kommer nya barn, och de som var barn förra gången är föräldrar nu. De gillade vår musik då, och har förflyttat sin entusiasm över till barnen, säger Åberg.
– Jag hoppas vi kommer att få se en farfar stå med sitt barnbarn på axlarna medan båda sjunger med i våra låtar under konserten, säger Möllberg.
Kör ni samma alltid samma stil, eller försöker ni förnya er?
– Vi har några nya låtar, men kör samma typ av texter och musik. Vi försöker inte följa de rådande trenderna och skriva hip hop och house-musik och så där, även om vi har gjort en liten vänlig hälsning till Swedish House Maffia. Det är Swedish Mouse Mafia, som kommer att spela en låt som heter Dis-ko och handlar om en ko som är väldigt förtjust i House-musik, säger Åberg.
Hur länge tänker ni hålla på?
– Målaren Matisse målade tills han ramlade omkull, och det kommer väl vi också att göra. Det vore ett perfekt avslut att ramla omkull under Maja Piraja, säger Åberg.
Läs hela intervjun i fredagens Nya Åland!

Ylva Vikström