DELA

Dragspelsrockare lockar fram apan

Afro-amerikansk dragspelsrock kan Dinos gäster njuta av i kväll lördag när det svenska bandet Evil Emil & The King Kongo Cobras entrar inomhusscenen. Enligt bandets frontfigur Evil Emil blir de bara bättre och bättre för varje år.
På lördag spelar Emil Engqvist, ”Evil Emil” med sitt band King Kongo Cobras på Dinos. Nyan ringde upp frontfiguren för en pratstund inför Ålandsbesöket.
Hur skulle du beskriva er musikstil?
– Det är en musikstil som kallas Zydeco. Man skulle kunna kalla det för en slags afro-amerikansk dragspelsrock. Det började som cajunmusiken, men den är lite mer baserat på folkmusik. Zydecon är mer rock n’ roll, kan man säga.
Hur kom ni på att ni ville spela just dragspel?
– Jag gick en konstskola i Danmark där jag träffade en kille som introducerade mig för musiken och jag fastnade. Det var kanske 17-18 år sedan. Sedan hade jag kompisar från förut som jag brukade spela med och som tyckte att det var roligt.
– Zydeco är så roligt att spela också eftersom det skiljer sig så mycket från traditionell dragspelsmusik även om det kan vara trevligt det också.
Så det är roligt uppe på scenen också och inte bara för publiken?
– Det är verkligen roligt att spela. Jag tycker att vi bara blir bättre och bättre för varje år. Nu har vi i bandet familj och barn, så det blir inte så mycket tid att spela. Vi gör som en vanlig orkester fast i mycket långsammare takt.
Har ni spelat på Åland förut?
– Nej aldrig, men det ska bli roligt. Det var Dinos som ringde och frågade om vi ville komma. Jag vet inte hur de hittade oss, men de kanske har hört vår musik någonstans.
Hur blir spelningen på Dinos?
– Den blir jättebra, kanske årets höjdpunkt? Vi spelar kalasmusik som det är roligt att dansa och dricka öl till. Vi lockar fram apan i de som lyssnar. På andra håll dansas det mycket pardans till liknande musik. Vi spelar mest på rockabilly- och kalasställen och har väldigt sällan en sittande publik.
Är det bara i Sverige ni håller till annars?
– Vi spelar mest i Sverige, men har även varit i Holland, England, Tyskland och Norge. I Finland vet jag att det finns fler band som spelar vår typ av musik, men det är dåligt med liknande band i Sverige.


Annat på nöjesfronten
I kväll spelar Julia & Johanna Arkipelag Garden med start klockan 21.00.
Dj 12 inch spelar i Hotell Arkipelags nattklubb från klockan 22.00.
Det åländska bandet Soundway uppträder i Hotell Arkipelags festvåning. De börjar klockan 00.30.
Evenemanget ”Monsters of Bastun” är tillbaka på Pub Bastun. Tidigare år har evenemanget blivit en succé och det har även hänt att alla som vill gå inte fått plats och att ölen sålt slut. Evenemangets alla intäkter gåt till något välgörande ändamål, i år är det Barnfonden. Det börjar 19.00 och banden som spelar är Spacehogs, Bröilers öf Death och Licks of Legacy.
På Ångbåtsbryggan spelar Bad Influence.
– The ultimate Swedish House rockers! sägs det.

Fredrika Fellman