DELA

Dr Feelgood på väg till Dinos

Engelsk pubrock i Mariehamn en måndagskväll?
Visst, veteranerna Dr Feelgood återvänder till stan den 1 september.
Grulle Eklund fattade ett snabbt beslut i tisdags. Dr Feelgood, som inleder en Sverigeturné den 29 augusti, hade en lucka i spelschemat dagen efter söndagsspelningen på Södermalmskrogen Akkurat.
En förfrågan gick ut till Grulle som är bandbokare på Dinos och han tackade ja.
Bandet som var som störst i mitten av sjuttiotalet har en minst sagt snårig historik. Ingen av de fyra medlemmarna i originaluppsättningen finns kvar.
Gitarristen Wilko Johnson fick sparken 1977. När sångaren Lee Brilleaux dog i cancer 1994 upplöstes bandet men det återuppstod några år senare med en ny lineup. Tre av de medlemmarna – gitarristen Steve Walvyn, trummisen Kevin Morris och basisten Phil Mitchell – har varit med sedan dess.
När bandet spelade på Park i Mariehamn i slutet av 90-talet hade man med sig Pete Gage på sång. Han efterträddes 1999 av Robert Kane som före det hade varit sångare i en ny uppsättning av Yardbirds.

Statuslyft
Varumärket Dr Feelgood förvaltas av managern Chris Fenwick som varit med sen sjuttiotalet
När originalmedlemmarna John Sparks och John Martin häromåret turnerade i Japan med Pete Gage och Wilkos efterträdare John Mayo kallade de sig The Realgoods.
Originaluppsättningen av Dr Feelgood återförenades aldrig men har fått ett par rejäla statuslyft efter millennieskiftet tack vare Julien Temples dokumentär Oil City Confidential och Wilko Johnsons uppmärksammade kamp mot cancern. Sedan han fick diagnosen i fjol har han gjort en internationell avskedsturné och spelat in en platta med The Whos sångare Roger Daltrey.
Dagens Dr Feelgood har gjort två studioplattor. En med covers på låtar med koppling till det amerikanska skivbolaget Chess och en med nyinspelningar av Dr Feelgood-klassiker som Roxette och She Does It Right. Och det är där tyngdpunkten ligger när bandet ger sig ut på turné.

Patrik Dahlblom