DELA

De körde Åland runt på moped

”Ni kan ju köra runt Åland, ni som alltid ska köra”, tyckte lärare på skämt och så blev det.
Kent, Julius och Michaels avslutningsprojekt i nian blev en roadtrip runt Åland – på moped.
16 kommuner. Tre mopeder. Två tält och tre niondeklassister.
Nu kan Kent Wessman, Julius Sundström och Michael Jansson från Kyrkby högstadium pricka för punkten ”roadtrip på Åland” på sin lista.. Som det avslutande projektet i högstadiet beslöt de sig för att köra runt Åland och ta bilder av kyrka och centrum i varje kommun.
– Först tänkte vi bara fota men vår lärare tyckte att vi måste ha ett syfte med projektet så då blev det en reseguide, berättar Julius Sundström
Guiden vänder sig till alla som vill resa på Åland längs vägar och med färjor och visst finns det mycket man måste tänka på under färden.
– Man måste ta reda på en hel del saker på förhand, som vilka tider färjorna går och vad de kostar och var man kan tanka och sova.

Oväntade upplevelser
Resan tog sammanlagt sex dagar, mellan den 25 maj och första juni körde de runt.
– Det kunde ha gått snabbare också, konstaterar de.
I varje kommun stannade de till i centrum och tog bilder på kyrkan och andra centrala byggnader. Och som det ska vara på en roadtrip fick de också uppleva mycket som de inte planerat.
I utdraget från deras resedagbok, eller”Åland moped-guide” som de kallar den, kan du läsa om hur de fick valla kor, sova obekvämt och söka efter mat.

Tekniken krånglade
Men något större trubbel råkade de inte ut för, enligt killarna.
– Vi hade tur med vädret, det regnade bara en gång. Kents moppe krånglade och vi missade någon färja, men annars gick det bra.

SARA OTHMAN