DELA

Dags att söka sommarjobb

Knappt har man hunnit börja plocka bort påskpyntet så är det dags att börja fundera på sommaren.
Vill du ha ett sommarjobb är det dags att börja leta nu. Nöje har pratat med Ritva Lönnqvist på arbetsförmedlingen för att ta reda på vad det finns för lediga jobb till sommaren.
– Det finns många jobb och många sökande, nu gäller det bara att lyckas pussla ihop allt, säger Ritva Lönnqvist.
Tar man en titt på arbetsförmedlingens hemsida eller i deras tidning Jobb på Åland ser man att restaurangbranschen som vanligt söker väldigt mycket sommarpersonal.
– Som vanligt finns det ett jättestort behov av kockar, säger Ritva.
Är man utbildad kock är det alltså inte så svårt att hitta ett ledigt sommarjobb. Däremot är det svårt om man saknar utbildning eller om man är under 18 år.
– Kraven höjs varje år. Företagen börjar söka personal allt tidigare och ungdomarna börjar söka jobb allt tidigare. Är man under 18 har man det svårast. Vissa jobb kräver att man är 18, till exempel jobb inom servicesektorn och serveringsjobb, säger Ritva.
Jobb som Ritva föreslår att man kan söka om man är under 18 är jobb som trädgårdsarbetare, glasskioskexpedit, varuupplockare i butik, barnvakt eller som storasyskon åt församlingen.

Besök arbetsgivaren
Ritva har ett par tips till dem som tänker börja söka sommarjobb.
– Ta mod till er att träffa den som söker personal personligen. Ge arbetsgivaren ert CV, om ni inte har något ge åtminstone era kontaktuppgifter. Om arbetsgivaren säger att han eller hon skall ringa upp men ni inte hör något av dom, var inte rädda att ringa upp dem. Det är dumt att vänta med sökandet bara för att arbetsgivaren inte hör av sig.
För att få förslag på sommarjobb hemskickade till dig bör du anmäla dig som sökande på arbetsförmedlingen, det kan du göra på deras hemsida www.ams.ax. För att hitta det jobb man är intresserad av är det också viktigt att vara aktiv.
Hemsidan uppdateras tre gånger om dagen så det kan löna sig att besöka den flera gånger per dag.

Nordjobb ett alternativ
Ett alternativ till ett vanligt sommarjobb är att söka ett Nordjobb. Nordjobb passar dig som vill se något nytt under sommaren eftersom det erbjuder ett sommarjobb i ett annat nordiskt land.
Som nordjobbare kan man få arbete inom alla möjliga branscher. Nordjobb vänder personer mellan 18 och 28 år och pratar svenska, norska eller danska. Man kan söka Nordjobb fram till den sista maj men det är bra att vara ute i god tid. Får man ett Nordjobb så erbjuds man förutom arbetet många ordnade fritidsaktiviteter och Nordjobb förmedlar också bostäder till sina jobbare.
Mer information om Nordjobb hittar du på www.nordjobb.net.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax