DELA

Begravningsentreprenörer som spelar hederlig rock

Matti Jalava, John Finne, Jonatan Johansson och Rikard Appel hade en önskan – efter några år inom dödsmetalen ville de spela gammal, hederlig rock. Tillsammans startade de därför ett nytt band, Begravningsentreprenörerna.
De första låtarna har fått ett mycket bra mottagande.
– Jag fick just veta att Dregen gillar vad han hört av oss, det känns bra.
De fyra ålänningarna har spelat musik i hela sitt liv. Förutom att de är vänner har de länge spelat ihop i olika konstellationer, till exempel i dödsmetalbandet Vorum och punkbandet Tinner och Obnoxious Youth. Med Begravningsentreprenörerna, som de drog i gång förra våren, har de hittat ett nytt uttryckssätt.
– I och med att vi mest spelat metal tidigare är det intressant att spela mer hederlig rock som vi alla gillar. Det var en önskan som vi ville uppfylla, säger Matti Jalava.
Han är gitarrist, sångare och textförfattare. De tre låtar som Begravningsentreprenörerna hittills har spelat in har alla svenska titlar – ”Anden i flaskan”, ”Du skulle se mig nu din fan” och ”Gin”.
– Jag tycker att det blir mera jordnära när man sjunger på det egna språket. Det kändes naturligt helt enkelt och sjunker in bättre. Sen är det också lättare att skriva texter på svenska så klart.

God respons
Låtarna spelades in i Uppsala med hjälp av producenterna Afshin Piran och Gottfrid Åhman som också spelar i banden Obnoxious Youth och In Solitude. Än så länge kan man lyssna på låtarna på Youtube och via bandets Facebooksida. Men det kan snart bli tal om en platta.
– Det finns två bolag som har visat intresse för att släppa en EP med de tre låtarna, förhoppningsvis på vinyl. Men ingenting är bestämt ännu.
Det är inte bara skivbolagen som gillar vad de hör. Mottagandet har blivit varmt också av allmänheten.
– Vi har fått god respons. Någon sa att det var den bästa rocken som skrivits på Åland bland annat, säger Rikard.
Läs mer om bandet på Nöje i torsdagens Nya Åland!

Minna Wallén