DELA

Balkan Bönan bjuder in till magdans

På lördag ordnas orientalisk- och balkaninspirerad kväll på Café Bönan. Den söta röken från vattenpipor och doften av libanesisk mat kommer ligga tät i den lilla lokalen i sjökvarteret, lovar arrangörerna.
– En mysig, trevlig och välkomnande atmosfär, säger Amanda Blomqvist när hon ombeds beskriva vad som möter besökarna på Café Bönan i Östra hamnen på lördag kväll.
Hon är en del i den kärntrupp på sju personer som står bakom evenemanget.
För den som är sugen på att äta libanesiskt och puffa på en äkta orientalisk vattenpipa till tonerna av klezmermusik är temakvällen Balkan Bönan på Café Bönan i sjökvarteret ett utmärkt lördagsnöje. Men alla nyfikna är självklart välkomna, inte minst de som vill ha ett alternativ till Arken.
– Vi vill inte att sommaren ska vara slut, konstaterar Engla Halling, som till vardags jobbar på Café Bönan.
Kvällen inleds med matservering klockan 19. Det blir ett kompromisslöst vegetariskt utbud med bland annat meze (libanesiska smårätter) och olika röror.
Efter att minnet av de döda från Hiroshima hedrats i samarbete med Emmaus, tar Balkan Bönan över igen och sätter igång på allvar i form av livemusik med det nystartade Balkanbandet. Orkestern, som bara funnits i några dagar, innefattar flera av arrangörerna och spelar ett slags ”fri tolkning” av klezmermusik, berättar Amanda Blomqvist.
– Vi har inte haft tid att finputsa. Vi bara tutar och kör, fyller Engla Halling i.
Läs mer i papperstidningen!

Mårten Arvidsson