DELA

Alternativ till Spotify finns

På en del håll var reaktionerna starka när streamingtjänsten Spotify valde att begränsa den fria tillgången sin musik. Samtidigt figurerar flera utmanare på nätet.
Wimp
Norska Wimp är snarlikt Spotify. Man installerar Wimp och får tillgång till en mängd streamad musik.
Wimp har ett lager på över tio miljoner låtar och den svenska versionen av Wimp säger sig ha ett speciellt bra urval av svensk och skandinavisk musik. Via Wimp är det också möjligt att köpa och ladda ner musik i form av mp3-filer.
I Wimp är det, precis som i Spotify, möjligt att skapa spellistor och tipsa andra Wimp-användare om musik. Wimp går även att koppla samman med Facebook.
Wimp kostar 99 kronor i månaden och kräver ett svenskt mobilnummer.

Grooveshark
Det som är speciellt med Grooveshark är för det första att tjänsten finns direkt på nätet. Man behöver med andra ord inte ladda ner och installera en applikation på datorn för att få tillgång till musiken.
Rent funktionsmässigt påminner Grooveshark om Spotify och Wimp med spellistor och radiokanaler som väljer ut låtar utgående från en viss stil, men det som också skiljer Grooveshark från de övriga är att det är användarna själva som laddar upp musiken. Det gör att den användare som laddar upp material som strider mot uppphovsrätten kan komma att hållas ansvarig för sina handlingar.

Last.fm
Last.fm är snarare ett komplement än en konkurrent till Spotify och andra streamingtjänster. Last.fm riktar sig i första hand till den som vill upptäcka ny musik.
Tjänstens verksamhet kretsar kring en funktion som man själva valt att kalla skrobbling. Skrobbling innebär att last.fm registrerar den musik en användare lyssnar på, till exempel med hjälp av iTunes eller Winamp, för att på basen av denna information rekommendera musik som borde passa just den användaren.
Last.fm har även en radiofunktion som väljer ut låtar utgående från en artist eller musikstil. På sin hemsida publicerar Last.fm även listor på vilka artister och vilken musik som är mest populära bland tjänstens användare.
På sin hemsida skriver man att ju mer Last.fm lär sig om vad användaren gillar, desto bättre blir det.

Deezer
Fransk streamingtjänst som påminner om Spotify, Wimp och Grooveshark. Liksom Spotify och Wimp kan man skapa spellistor, lyssna på radio och dela med sig av sina favoritlåtar med hjälp av Facebook och Twitter.
Liksom Grooveshark kan man lyssna på musiken direkt på nätet utan att först ladda ner och installera en applikation.
Deezer säger sig ha tillgång till över tio miljoner låtar och på hemsidan kan man upptäcka ny musik bland annat genom tjänstens listningar av populära spellistor.

Martin Portin

martin.portin@nyan.ax