DELA

Ålänningen med låt i Eurovision

Det är första gången en ålänning har en låt i Eurovision Song Contest.
Irlands bidrag som tävlar i kvällens semifinal är nämligen skrivet av bland andra Jonas Gladnikoff som bor i Strandnäs. Han är naturligtvis nere i Köpenhamn för att ge stöd åt artisten och förstås delta i alla fester som ordnas kring tävlingen.
På Irlands presskonferens i B&W-hallarna i Köpenhamn sitter Jonas och ler brett. Längs raden av mikrofoner sitter han med teamet som berömmer hans låt inför pressen.
Sångerskan Kasey Smith har jämförts med Helena Paparizou. Hon liknar den tidigare Eurovisionsvinnaren både till utseende och röst.
– Jonas är en väldigt trevlig och ödmjuk. Han är en supertalang och jag älskar Heartbeat, säger sångerskan.
Jonas Gladnikoff är på god väg att bli en ny Ralph Siegel eller Fredrik Kempe som skrivit många låtar till tävlingen. Och i år tangerar han faktiskt rekordet som Irlands hovleverantör av schlager. Johnny Logan har liksom Jonas deltagit med tre låtar i Eurovision Song Contest och han har haft hela tjugo bidrag med i nationella uttagningar i tolv olika länder.
Det är tredje gången den nyblivna ålänningen har med en låt för Irland och en gång kom han tvåa i den nationella uttagningen. En andraplats har han med sig från Danmark och Spanien. Vilket av bidragen som är Jonas favorit är solklar.
– Det är definitivt Heartbeat. Det har varit så kul att jobba med Kasey. Hennes röst är perfekt för låten.
Vad tycker du om det faktum att vi kan rösta på ”vårt eget” bidrag?
– Ja, det är ju rätt kul. Fast jag anser ju att man skall rösta på det man tycker om. Men om man gillar vår låt skulle jag bli extra glad förstås. Det är inte så ofta det händer att någon på Åland kan rösta på någon som bor på Åland.
Jonas flyttade nyligen till Mariehamn från Stockholm med sin pojkvän.
– Jag ville komma bort från storstaden och kom hit tack vare kärleken. Min pojkvän har bott på Åland i över tio år så när vi skulle flytta ihop funkade det bättre att välja Åland istället för att han skulle flytta tillbaka till Sverige. Jag stormtrivs på ön så jag förstår verkligen varför så många vill komma hit, säger han.
Läs mer om Jonas i papperstidningen! Där hittar du också Davids krönika och betyg på alla deltagare i semifinal 2, samt en rapport från ESC-festen på Finland ambassad med Krista Siegfrids och Softengine.

David Lindström