DELA

Ålänningar i rutan

I kväll är det dags för Tony Wikström att visa var skåpet ska stå när finalen av musikprogrammet Singing bee visas på TV3 klockan 22.30.
Men Tony är långt i från den enda ålänning vars nuna vi kunnat se i rutan på senare tid. Åland har klivit in i tv-världen, och det ordentligt.
Klockan 22.30 i kväll går startskottet för finalen i Singing bee. Tony Wikström, Soundwaysångare, dj och radiopratare, utmanar då åtta svenskar i låttextkunskap. Vinner han blir han 100.000 kronor rikare.
– Håll tummarna, uppmanar Tony.
Och det ska vi förstås göra. Men egentligen, vad spelar det för roll om Ålands coverkung vinner eller inte? Huvudsaken för oss tittare är att han håller sig kvar så länge som möjligt, så man får se ett bekant ansikte bland alla de okända.

Där allt började
Den 6 april 1976 steg Åland in i tv-världen på allvar. Då var det nämligen premiär för tv-serien Stormskärs-Maja, serien som bygger på Anni Blomqvists romansvit.
– Stormskärs Maja är säkert den finlandssvenska tv:ns genom tiderna största och mest populära serie, menar Ida Fellman på Yle.
Ungefär 500 ålänningar var inblandade när Stormskärs-Maja spelades in, och av dem var ett 100-tal statister och skådespelare. 120 inspelningsdagar finns antecknade. Filmen spelades in på Väderskär, i Skarpnåtö och på flera andra platser runt om på Åland samt i Vasa och vid Sandhamn.
På Yle:s hemsida kan man se korta utdrag ur serien.

Ms Freja
1992 är nästa stora tv-år för Åland. Eller åtminstone för de åländska rederierna. Då börjar nämligen SVT sända såpoperan Rederiet, som handlar om livet ombord på ms Freja.
Som de flesta vet är fartyget ms Freja i verkligheten den numera förlista ms Birka Princess, i ommålad skepnad. De scener som spelades in ombord, bland annat från bryggan, däck, maskin och bildäck, spelades i början in ombord på Slites ms Athena och ms Kalypso. Senare fortsatte inspelningarna på Viking Lines övriga fartyg som avgick från Stadsgården. Hyttkorridorer, infohall och restauranger samt andra vanligt förekommande platser ombord, spelades in i SVT:s studio.
– Rederiet är den längsta dramaserien i svensk tv-historia. Totalt 318 avsnitt visades i SVT1 under åren 1992-2002. Den sågs av flera miljoner svenskar och därför valde man att göra tjugo säsonger. Sammanlagt har det skrivits 30.000 manussidor till Rederiet, vilket är svenskt rekord, kan man läsa på Wikipedia.

Reklamnissar
En annan åländsk tv-klassiker är reklamfilmen för Canons skrivare där Jan-Erik Berglund medverkar.
På senare tid har man kunnat se andra ålänningar skymta förbi i reklamfilmer. Eckerölinjen marknadsför sitt fartyg i svensk tv, och då skymtar bland annat kocken och bartendern förbi. Och i en annan reklamfilm marknadsförde en åländsk kapten kryssningar med Birka Paradise.
Scenerna i Saltkråkan som spelades in i Eckerö är också en gammal goding, och nu har Åland på nytt figurerat i svensk tv, då Nina i TV3:s realityserie Ensam mamma söker åkte på cykelsemester hit med sina ”utvalda killar”.

Kändiskock
Tittar man på finlandssvensk tv har man inte kunnat missa att Åland även har en egen kändiskock. Michael Björklund har medverkat i otaliga avsnitt av succéprogrammet Strömsö, och förra året gjorde Michael och kompanjonen Matias Jungar en avstickare med egna programmet Strömsö tema mat.
Och nu under hösten har antalet åländska medverkande i tv ökat ännu mer.
Mette Ekblom gick vidare från Idol-audition men slogs ut i Globen, Anna-Lampén Böwing tävlade i SVT:s frågesport Vem vet mest, barnmorskan Cecilia Wahlfors medverkar i TV3:s Sjukhuset och i Fredag hela veckan på TV4 gjorde Fred Forsell parodi på en annan tv-ålänning – Jan-Tore Thörnroos – som har en av huvudrollerna i Kanal5:s Färjan.
Med Färjan, som spelats in ombord på Viking Lines Cinderella, har många ålänningar fått tv-tid. Kapten Jan-Tore Thörnroos, kocken Glenn Karlsson och trubaduren Per Nyberg, som alla har huvudroller i serien syns förstås mest frekvent, men även andra anställda och passagerare syns emellanåt i rutan.
Vad kan vi vänta härnäst? En ålänning i Melodifestivalen kanske? Det skulle sitta fint.