DELA

Ägg förvandlas till spya och cappuccino

Färga ägg till påsk. Hur svårt kan det vara? Ganska svårt faktiskt.
Men ta lärdom av Nöjes äggfärgares misstag och kör igång med att sätta färg på påsken. Fantasin kan skapa de mest fantastiska ägg.
– Jag vill ha påsk på Nöjet i morgon, tjoade nöjesredaktören på gårdagens morgonmöte.
– Vi färgar ägg, utbrast barnredaktören Karin Erlandsson och gav sig iväg till butiken för att köpa diverse varor.
Snart sitter Nöjes fyra äggfärgare med ett 12-pack vita ägg, snöre, persiljekvistar och aluminiumfolie framför sig. Ingen har tidigare färjat ägg, åtminstone inte sedan barnsben.
Som färgmedel har vi valt kaffe, rödlök, gullök, blåbär, rödbetor och gurkmeja. Enligt instruktioner från internet kan man binda fast persiljekvistar med snöre, eller bara lägga på dem, och linda in ägget i folie. Vi testar en kombination.


Flingägg
Ett annat tips från erfarna färgare är att linda lökskal runt äggen och sedan paketera i folie. Vi gör ett, kanske lite korkat, misstag och lindar in äggen i det yttre av de ”köttiga” lagren, inte det spröda tunna skalet som antagligen var tanken. Men resultatet blir ganska roligt. Av rödlöken blir det ett grönaktigt mönster och av den gula löken blir det en riktigt vackert gulfläckigt mönster.
Det största misstaget står nöjesredaktören för. Enligt ett tips kan man fukta ett ägg och rulla det i riskorn, men eftersom vi inte har något ris så får det bli rågflingor istället, och så folie runt det. Efter att ha kokat det i knappt tio minuter i vatten med skalet från gul lök framträder ett ägg som ser ut att ha legat i spyor över natten. Flingorna torkar snabbt och är därefter omöjliga att pilla bort.
Riktigt svårt är det att linda snöre runt äggen, men efter en stunds pysslande och med hjälp av folie så går det. Efter att ha kokat med lökskal i vattnet så blir ägget nästan lika snyggt som dem på internet.


Kaffeägg
Efter att ha samlat våra nykokta ägg i kartongen känner vi oss faktiskt ganska stolta. Äggen som kokats ”nakna” tillsammans med bryggkaffe blev läckert cappuccino-bruna och blåbären skapade ett vackert lila mönster.
Lökskal verkar vara det absolut bästa och starkaste färgmedlet. Äggen med persiljekvistar på blir dock halvt misslyckade. De kokas i gurkmeja och röbetor och konturerna blir tyvärr lite svåra att urskilja. Rödbetor verkar inte fungera bra, utan lämnar bara efter sig en svag brunaktig färg. Istället för gurkmeja ska man nog ha saffran som är lite starkare. Det enklaste är förstås att använda karamellfärg, men det är låter ganska tråkigt.


Kärleksägg
Äggfärgning är hursomhelst roligt och kan vara en bra syssla på förfesten eller under den stilla påskkvällen. Vill man bedyra sin kärlek till någon i påsk är ett vackert ägg en underbar present.
Vem kan motstå en en person med ett grönt ägg med lövavtryck i handen. Se bara till att växten som ska utgöra mönstret är giftfri.

ANDERS SIMS

anders.sims@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax