DELA

Adrian Lux frälste Åland ännu en gång

Adrian Lux låter inte vänta på sig. Tio minuter efter utsatt tid ställer han sig bakom DJ-båset och det gör han med besked. Hans beats får till och med middagsgästerna uppe på läktaren att ställa sig upp och dansa.
Det är en enkel och minimalistisk scendesign som Adrian Lux publik möts av. Han själv är vardagligt klädd i svart t-shirt, jeans och Converse. Men han visar från första början att det inte behövs mer. För han levererar musik som får hela torget att hoppa upp och ner, och han har en scennärvaro och en innerlighet i sitt hängivna spelande att han lyckas engagera alla.
Adrian Lux behöver inte ens skrika peppande ord i mikrofonen – publiken är fullständigt med på noterna ändå. Han ställer sig upp på DJ-båset och blundar. Längst fram sträcks händer upp i luften och bakom stängslet mot ölområdet gäller för ovanlighetens skull samma sak. Till och med uppe på restaurangläktaren ställer sig gästerna upp och dansar.
Och det är innan han bjuder på hitsen.
För när han drar i gång en remix av OneRepublics och Alessos If I lose myself, som sedan glider över i M83:s Midnight city, studsar publiken ännu högre och sjunger med ifrån tårna.
Och sedan. Låten som bara kan betyda en sak – succé. Introt till monsterhiten Teenage crime ekar över staden och torget fullkomligen exploderar.
– Tack Åland, vad fina ni är, säger Adrian Lux och får jubel till svar. Han verkar inte ångra återbesöket på Åland för en sekund.

Maria Snellman