DELA
Foto: PRIVAT

Nobelpristagaren som spelade för Paf

Årets nobelpris i litteratur går till – en musiker.

Bob Dylan, 75, belönas för en lång karriär där han ständigt gått sin egen väg och förenat rock med poesi.
Han började som akustisk folkmusiker i Woody Guthries anda och gled i mitten av sextiotalet över till elektrisk rockmusik – ett drag som möttes med ilska av många fans.

Hans röst var aldrig ren och både gitarr- och munspelet var ruffigt, men han var en poet som berörde alla som hörde honom.

Ett klassiskt ögonblick i Dylans historia är en konsert i England 1966 där en man i publiken ropade ”Judas” innan Dylan och hans band spelade ”Like a rolling stone”.

Men Dylan överlevde kritiken och levererade en rad plattor som omedelbart hyllades som klassiker – bland annat Highway 61 Revisited, dubbeln Blonde On Blonde, Blood On The Tracks och Desire.

Han är en albumartist som sällan hamnat högt på singellistorna. Men det finns en rad Dylanlåtar som måste vara med på varje best of-samling – till exempel Blowin’ In The Wind, I Want You, Just Like A Woman, Like A Rolling Stone och Knocking On Heaven’s Door.

Kvalitetskontrollen har inte alltid varit på topp. Det finns en del Dylanplattor från åttiotalet och framåt som inte ens de största dylanologerna orkar försvara. De senaste åren har han överraskat med en julskiva och Sinatratolkningar.

Årets Nobelpris blir ett större lyft för skivaffärer än för bokhandlar. Det finns massor av litteratur om Dylan men han själv har gett ut ett fåtal böcker. 1966 kom romanen Tarantula. När han släppte den första delen av sina memoarer 2004 var det tänkt att det skulle bli två till. Hittills har de inte synts till.

Dylan kunde ha gått i pension för länge sen men han fortsätter turnera. Det senaste veckoslutet uppträdde han på Desert Trip-festivalen i Kalifornien.

På Åland har han aldrig spelat men det finns en koppling till landskapet. När spelbolaget Paf finansierade webserien ”Experiment ensam” 2014 lät man den svenska mediaprofilen Fredrik Wikingsson resa till Philadelphia för att sitta ensam i en konsertsal när Dylan och hans band spelade ett kort set.

Ett youtubeklipp om den spelningen kan du se HÄR.

Svenska akademiens ständiga sekreterare Sara Danius presenterade litteraturpristagaren för pressuppbådet med motiveringen att Bob Dylan ”skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen”.