DELA

Nobelfest i miniatyr på Ytternäs skola

Det bjöds på glass och högläsning när klass 2C i Ytternäs skola släppte sin diktsamling om hösten.
Boken publicerades av Kastanjeförlaget och finns att låna på skolans bibliotek.
Stämningen på skolan gick i äkta Nobelfestanda när en ny diktsamling släpptes igår. Elever från högre årskurser tågade in till högtidlig musik med brickor fulla av glass som bjöds runt. Det utbröt en kamp mellan de unga diktskrivarna om färgen på glassparaplyerna innan tystnaden lade sig igen och allt kunde börja.
Skolbibliotekarien Elsbeth Randelin inledde med att kort prata om Alfred Nobel och hans litteraturpris som nyligen delats ut. Inget av barnen kom ihåg namnet på prisvinnaren Tomas Tranströmer, men några hade sett Nobelfesten på TV och de flesta var ivriga att fylla i med fakta om Alfred Nobel.


Delade åsikter
När frågan om hur det hade varit att skriva dikterna kom, rådde blandade tankar bland barnen. Några tyckte att det hade varit både roligt och lärorikt medan andra bara beskrev processen med ett ord: tråkigt. Trots detta verkade barnen väldigt stolta när de en efter en läste upp sina dikter ur boken.
Det återkommande ämnet i alla dikterna var tankar om hösten, och trots att samlingen släpps nu i juletider fungerar den bra ihop med det rådande vädret.
– Det kunde inte passa bättre, säger Elspeth Randelin.


Höga tankar om framtiden
Kajsa Kronström tillhörde barnen som tyckte att det var kul att skriva. Hon fick idén till sin dikt genom att titta ut genom klassrumsfönstret och se det höstiga vädret utanför. Diktskrivandet har gett Kajsa tankar om framtiden då hon gärna vill vinna Nobelpriset.
– Jag är ganska nöjd med min dikt och det är jättespännande att folk kan läsa den i boken, säger hon.
Läs mer i papperstidningen!

Julia Nyback (praktikant)