DELA

Njutningsfull konsert med Lucio Garau

– Det är en njutning att höra dessa kortare kompositioner. Var och en är en pärla och tillsammans bildar de en intressant helhet.
Det skriver nyana recensent Lena Svartström om den italienske pianisten och kompositören Lucio Garaus (bilden) konsert i Mariehamn där hon särskilt fäster sig vid hans tolkning av Bachs inventioner.

I somras var Lucio Garau Katrina Kammarmusiks ”huskompositör”. Han blev förtjust i vår ö, Åland, och önskade se den i vinterskrud. Kommer man från ön Sardinien och bor på ön Sicilien, så är förvisso vår snömängd i år exotisk.
Förutom att verka som kompositör är Garau också pianist. Under kvällens konsert bestod hans pianoandel av enbart Bach – och inte vilken Bach som helst. Han spelade tvåstämmiga och trestämmiga inventioner (de senare av Bach även kallade sinfonier). Ett rätt så ovanligt val för en konsert.

– De är strängt uppbyggda men fulla av just inventioner – upptäckter. Garau mejslar tydligt ut leken med teman, är rätt så fri i sin hantering av tempo – han använder agogik för att få fram intressanta detaljer. Han spelar genomgående mycket legato och binder på det sättet samman tonerna i temana till en helhet, skriver Svartström.
Läs hela hennes recension i dagens, fredagens, tidning.