DELA

Njut av vinterns goda ting

”Vinterns goda ting”, skriver Anna Bergenström och Fanny Bergenström om i en välkommen utgåva av en bok från 1995.
”När man plockar fram lådan med julsakerna är det alltid lika spännande, trots att man vet så väl vad den innehåller. Inuti ligger en salig blandning prydnader som man samlat på sig genom åren…”
Anna Bergenström och Fanny Bergenström har passligt inför julen kommit med en ny upplaga av boken ”Vinterns goda ting” som första gången kom, ut 1995.


Mer än en kokbok
”Vinterns goda ting” är mycket mer än en kokbok. Visserligen finns här en massa fina och praktiska recept på härlig vinter- och julmat, men också mycket annat. Anna Bergenström koncentrerar sig på maten, medan Fanny Bergenström bland annat skriver om växter, blommor och juldekorationer.
Ett exempel på Fannys stil gavs i början och hon fortsätter: ”Att klä granen är en hel liten ritual. Det gäller att få toppstjärnan och belysningen placerad på sina bästa ställen (det brukar bli diskussion om den saken) och pyntet på plats. När granen står färdig och ljusen tänds infinner sig julen på riktigt, i alla fall hoppas man det…”


Jultraditioner
En hel del folkloristik, etnologi och kulturhistoria finns också med i boken. Kapitlet om julgranen nämndes redan och under rubriken ”Vinterljus & jultraditioner” får vi fler infallsvinklar på julen, från första advent till tjugondag Knut. Vi får veta vad som ligger bakom Lucia-traditionerna och vi får i ett nötskal jultomtens historia presenterad.
Visst är en hel del av den julmat som beskrivs förknippad med en rikssvensk mattradition, men eftersom boken handlar om så mycket mer än själva julbordet behöver det inte kännas som något intrång i våra finländska eller åländska mattraditioner. Och boken inleds ”Vinterns svenska frukt”, ett avsnitt där Anna Bergenström visar hur mycket man kan göra av äpplen, ett fint, hälsosamt och hållbart inhemskt alternativ bland allt importerat som fyller fruktdiskarna.


Njutningsfyllt
Och ”Vinterns goda ting” är faktiskt en bok som man kan läsa och ha behållning av utan att använda ett enda recept. Den är skriven för att bara kunna avnjutas som sådan. Läsvärdet förhöjs ytterligare av de fina och stämningsfulla bilder som fotografen Nisse Peterson försett den med.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax