DELA

Nederländskt på Katrinafestival

– Det är verkligt hög kvalitet på artisterna i år, säger en nöjd Barbro Sundback, styrelseordförande i Kulturföreningen Katrina.
Kammarmusikfestivalen, som inleds 30 juli, firar femtonårsjubileum med nederländskt tema, uruppförande och första utomhuskonserten.
Att Nederländerna är årets tema för Katrina Kammarmusik är följden av en serie sammanträffanden. Konstnärliga ledaren Tiila Kangas ville gärna bjuda in de nederländska musiker som hennes Temperakvartetten musicerat tillsammans med, och när det tankefröet var sått fanns det plötsligt mycket som talade för Nederländerna.
Till exempel att Åland och Nederländerna haft kontakt inom handel och seglation sedan urminnes tider, att Mariehamns grand old lady i tiderna, Solveig Erikson, växte upp i Nederländerna samt att Tiila Kangas var utbyteselev i Friesland som sjuttonåring.
Förutom att nederländsk musik framförs finns också flera nederländska toppmusiker i årets artistskara. Fagottisten Bram van Sambeek, blockflöjtisten Erik Bosgraaf samt gitarristen Izhar Elias, som pryder affischerna, hör till den internationella eliten på sina instrument.
Den finlandssvenska Wagnersångerskan, sopranen Camilla Nylund är gift med holländske tenoren Anton Saris och de uppträder båda på årets festival. Familjen Nylund-Saris hör numera också till sommarålänningarna.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist