DELA

Naturen en del av Berghälls konst

Kjell Ekströms Galleri Berghäll i Hummersö på Föglö bjuder i år på utställningar både ute i naturen och inne i den gamla lanthandeln (bilden). Detta förutom att galleriets läge vid Bodfjärden är som ett stycke konst i sig.
På klipporna runt huset, den gamla lanthandeln från 1941, står den unga konstnären Arvid Mörns verk tyst skådande ut över Bofjärden. Närmast huset står gråtruten Lena och nere vid stranden blickar silltruten Jussi ut över vattnet. Fåglarna hör till Mörns stora träskulpturer i ask som tillsammans med två sälar och ett örnpar bildar en egen utställning vid Galleri Berghäll. Skulpturerna har fått namn efter de personer som beställt verken.
Kjell Ekström upptäckte Mörns skulpturer under Skördemarknaden förra hösten och bad honom efter det att delta i sommarens utställning.
– Jag blev genast väldigt fascinerad av hans skulpturer och är mycket glad att han valde att ställa upp.


Kullatallen nästa?
Mörn snidar sina skulpturer nästan enbart med motorsåg. En sista finputsning med finare verktyg behövs ibland, sedan smörjs de 250 kilo tunga konstverken in med linolja. Utmaningen är att göra något speciellt av motivet.
– Vem som helst kan säkert få en träbit att se ut som en säl, grejen är att hitta det där som karakteriserar djuret och sedan ta sig lite konstnärliga friheter utöver det. Sälen kan få en abnorm labb eller en extra gullig kut.
Mörn använder ask för sina skulpturer, bland annat för att det är det enda träslaget som ger tillräckligt tjocka stammar att snida i.
– Folk har faktiskt undrat om jag skulle ta mig an Kullatallen som nästa, det skulle vara roligt, men vi får se hur det blir med det.


Fint porslin
Den andra andra gästutställare vid Galleri Berghäll i sommar är Riitta Nieminen från Sottunga, som deltar med handgjorda dockor och masker i porslin och lergods. Dockorna fick en förtjänstfull inramning i den gamla boden, sittande i byrålådor och lutande mot böcker och ramar. Dockorna och maskerna är skapade speciellt för sommarens utställning.
– Skulpturerna, dockorna och maskerna ger en tredimensionell komplettering till galleriet vid sidan om mina akvareller, berättar Ekström som nu ordnar utställningar i den före detta lanthandeln för fjärde året i rad.


Vinnande koncept
Ekströms eget bidrag till galleriet, akvarellutställningen ”Sjön mellan bergen” förverkligades under den internationella akvarellfestivalen i italienska Bellagio som inföll i slutet av april i år. Ekströms bidrag La montagna som vann festivaltävlingens andra pris, finns inte bland de utställda verken. Men akvarellerna ger uttryck för samma inspiration av naturen kring berget Tremezzi vid Comosjön i norra Italien.


Drömskt, nostalgiskt
I husets övre våning visar Ekström också en försäljningsutställning med nio oljemålningar av den svenska bildkonstnären Olle Nordberg (1905 – 1986), som på 60- och 70-talet hyrde ett torp i Kallsö, samma stuga som Stormskärs Maja slutade sina dagar i. Många av hans naivistiska målningar är inspirerade av den åländska naturen.
– Nordberg är känd för sina drömska målningar med nostalgiska inslag, han var torparnas och småfolkets skildrare, berättar Ekström.
Trots närapå obefintlig skyltning hittade runt 900 besökare till Ekströms galleri under de fyra månader som han höll öppet förra sommaren. I år håller Ekström, tack vare assistans från en sommarjobbare, öppet alla dagar utom måndag. Galleriet öppnar för sommaren den första juli och stänger femtonde augusti.

SARA OTHMAN