DELA

Mycket läsning på PQR i höst

Åländska PQR fortsätter med sin aktiva utgivning. Ben Johans på förlaget har just fått i väg merparten av höstens böcker till tryckeriet. Det mesta i höstutgivningen kommer ut under oktober.

I PQR-hösten finns både åländskt och utomåländskt. Nyan har tidigare berättat om sångerskan Arja Saijonmaas bastubok ”Sauna” som nu kommer på PQR i en ny och omarbetad version både på svenska och finska.
– Det är första gången som boken ges ut på finska och Arja skall ut på turné med den på fastlandet under hösten, berättar Ben Johans.

Storsatsning
Bastuboken kom först ut i Norge där den blev en verklig succé och sålde i över 15.000 exemplar. På svenska kom den för tio år sedan på Richters förlag och nu ges den för första gången ut på Saijonmaas eget modersmål. Samtidigt kommer den alltså i en ny version på svenska.
För PQR är det en stor satsning och den första finska upplagan trycks i 2.000 exemplar.
– Arja Saijonmaa kommer också till bokmässan i Helsingfors i slutet av oktober, säger Johans.


Eget och andras
Utöver att PQR ger ut egna böcker hjälper förlaget även dem som ger ut på eget förlag med det praktiska arbetet. I den egna utgivningen finns i höst fyra böcker utöver Saijonmaas bastubuk.
– PQR ger ut en rikt illustrerad presentationsbok som berättar om den åländska bildkonstnären Nanna Sjöström. Boken är skriven av Jaqueline Stare, chefredaktör på den svenska konsttidskriften Akvarellen.
– Om en konstnär handlar också Krister SundbäcksJoel Pettersson – en åländsk kolorist”, en biografi där ”Joel får komma till tals då det handlar om den symboliska synen på färgernas betydelse för existensen, tryckerikonsten och om striderna mot de onda prästerna och deras ritualer”. Boken torde släppas i samband med den åländska bokmässan i november.
– Ann-Christin Waller och Anni Wikberg har tidigare kommit med två barnböcker om Kollorna men är nya på PQR med den tredje boken som fått namnet ”Kollorna möter Durak”. Den handlar, liksom de tidigare böckerna, om ”kollornas unika, förtrollade sagoland”. Waller står för texten och Wikberg för illustrationerna.
– PQR ger också ut en kåserisamling av Kiki Alberius-Forsman, familjeredadaktör på Nya Åland. Hon kallar samlingen ”44 dagar i solen”. Författaren menar att vi alla behöver 40 dagar i ensamhet innan vi blir gamla. Själv satte hon sig som alterneringsledig på en solig balkong i Turistland för att skriva och summera tillvaron. Boken handlar om ”mogen kärlek och att diska sakta, om en svartlockig pudel och att klä på gamla mamma, om röda fleecekoftor och damtoaletter på internationella flygplatser.”
Doris Ingman, pensionerad lektor och aktiv i litteraturföreningen, debuterar med en bok med barndomsminnen. ”Mormor och jag och Wilhelm bakom spegeln”, heter den. Enligt författaren består våra minne av en oändlig räcka skisser. Vissa är skarpa i konturerna, andra är suddiga och blekta: ”Det händer att vi plockar upp en skiss och betraktar den närmare. Så börjar vi måla en tavla med skissen som bakgrund. Medan vi målar förlängs minnesbilden. Ljuset blir ännu ljusare, skuggorna dunklare, färgerna blir klarare, och ibland grällare. Och medan vi målar börjar tavlan leva sitt eget liv.”
– Så har den här boken om en barndom kommit till, skriver Doris Ingman.
Hennes bok är illusterad med foton tagna av maken Folke Ingman och ges – med hjälp av PQR – ut på det egna Fodoförlaget.
– Samma förfarande gäller Vibeke Voigts nya roman, som via PQR kommer på författarens egen förlag, Renfana. Enligt PQR är den enda information som Voigt gått ut med i detta skede att romanen handlar om ett av de mest dramatiska kvinnoödena i åländsk historia.

Jan Kronholm

jan.kronholm@nyan.ax