DELA

”Musik ska bjuda in till samtal, inte åsikter”

Sonja Aldén har jämförts med Ted Gärdestad. Hon sjunger om kärlek och livet på ett sätt som ter sig enkelt, men varje ord är lagt på våg.
– Det viktigaste är min musik är fri och tillgänglig för alla, jag vill inte stänga ute någon, säger Aldén.
På onsdag spelar hon på Alandica.
Sonja Aldén slog igenom i Melodifestivalen 2007 med låten ”För att du finns”, och har sedan dess blivit en flitigt turnerande och folkkär artist i Sverige. Många av hennes låtar är populära bröllopssånger, men hon gör också reflekterande musik, som den senaste skivan ” I andlighetens rum”, som kom 2013.
Själv strävar hon inte efter att sjunga om vissa saker, utan skriver från stundens ingivelse.
– Det kan vara en känsla, en tanke, en mening eller en melodi som jag plötsligt nynnar på. Jag inspireras av mitt eget liv och andras, skriver om det som berör, säger Aldén.
Relationen till språket är viktig.
– Jag tycker om att leka med ord, och är lite av en ordpolis som är noga med att välja rätt bland alla synonymer, säger Aldén.

Ny julskiva
I dagarna är Aldén aktuell med en ny skiva, ”Jul i andlighetens rum”.
Är det inte svårt att gå in i en så uttjatad genre?
– Ja, men julen betyder väldigt mycket för mig. Skivan fokuserar på stämning och budskap – jag vill att folk ska känna doften av nybakt bröd, höra knarret av snö och känna att man inte är ensam.
Under konserten i Alandica på onsdag den 5 november klockan 19 lovar hon ändå ligga lågt med jullåtarna, istället blir det en blandning av både nytt och gammalt ur hennes repertoar.
– Jag uppträder med pianisten David Lindgren Zacharias, och jag vågar lova att det blir en vacker och rolig kväll. Jag längtar så mycket till Åland och den här spelningen!

Ylva Vikström