DELA

Möjligt låna hem e-böcker gratis

Peter Kåhre på Mariehamns stadsbibliotek klickar på sin dator och knappar in sitt lånekortsnummer. Det tar bara sekunder så har han PO Enqvists självbiografiska roman ”Ett annat liv” nedladdad för läsning. Stadsbibliotekets nya service med e-böcker, elektroniska böcker, fungerar.
Som andra bibliotek i Finland – bara Jakobstad var före – kan Mariehamns stadsbibliotek nu ge ålänningarna tillgång till den e-boksservice som byggts upp av de rikssvenska förlagen under de senaste åren. Just nu har man via servicen tillgång till över 2.000 svenska titlar, romaner, poesi, facklitteratur. Också kurslitteratur för högskolestuderande finns i viss mån på e-lib. En mindre del är översatt utländsk litteratur.
Enligt Peter Kåhre är en av de stora fördelarna med e-boken att den går att få fram så snabbt.
– Den är aldrig utlånad, det finns ingen kö.


Gratis för låntagarna
Det enda som förutsätts är att man har tillgång till en dator med nätverksanslutning och att man har lånekort i stadsbiblioteket. Sedan kan man sitta var som helst på Åland och ladda ned och läsa sin e-bok. Via bibliotekets hemsida får man tillgång till servicen som är gratis för låntagarna.
Bibliotekschef Eva Gustafsson-Lindvall berättar att stadsbiblioteket betalar 12.000 kronor i anslutningsavgift och sedan 3.600 kronor i kvartalet för en service som omfattar upp till 180 lån. Lånas det mera så betalar biblioteket en tilläggsavgift på 20 kronor per lån. Eftersom servicen inte är förbehållen endast stadsborns så får biblioteket också ett stöd för verksamheten av landskapets kulturdelegation.
E-böckerna får lånas i högst 28 dagar därefter blir de spärrade och oläsliga, men inget hindrar att man förnyar lånet precis som på en vanlig bok. Det finns också en begränsning i antalet lån så att varje låntagare får ladda hem högst fem böcker per gång.


I sängen, på tåget
Peter Kåhre, som redan länge läst böcker på detta sätt i sin dator, tycker att det inte är svårare än att läsa en vanlig pappersbok.
– Jag tycker till och med att det är lättare att läsa en e-bok i sängen än en vanlig bok eftersom jag kan förstora upp e-bokens text. När jag jobbade i Sverige och ofta åkte tåg mellan Stockholm och Uppsala läste jag också böcker på detta sätt i min dator, förklarar han.
Också Eva Gustafsson-Lindvall har prövat på att läsa e-böcker och tycker att det går bra.
– Kanske inte i sängen men jag sitter gärna i soffan med datorn på en kudde.


Eller i mobilen
Det går också att via datorn överföra e-böcker till lite mer avancerade mobiltelefoner ifall man skulle ha lust att läsa på det viset. I framtiden förväntas också allt fler ha tillgång till olika former av läsplattor som man kan ha med sig.
På samma sätt som man lånar e-böcker kan man också låna ljudböcker, men de kan inte laddas ned utan kan endast användas som strömmande, man kan alltså bara lyssna till dem när datorn är uppkopplad på servicen. Man kan alltså inte på samma sätt som med e-boken ta den med sig i datorn och lyssna var som helst.
På bibliotekets hemsida kan man alltså via ikonen e-lib klicka sig fram till e-boksutlåningen. Ifall någon har frågor så svarar Peter Kåhre och andra på stadsbiblioteket gärna och man kommer också under våren att ordna med informationstillfällen för allmänheten kring den nya servicen.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax