DELA

Missa inte Utrensning!

Teater
”Utrensning”
Pjäs av Sofi Oksanen. Alandica den 10 mars, cirka två och en halv timme inklusive paus.
Samproduktion mellan Wasa Teater och Åbo svenska teater. Översättning, bearbetning och regi Peter Snickars, scenografi och dräkter Maria Antman.
Grattis, alla ålänningar. Grattis till att ni har chansen att se pjäsen Utrensning på torsdag kväll.
Men ni som inte har biljetter måste skynda er. När jag kollade Alandicas bokningslista på måndagen fanns det 25 platser kvar längst bak.
Jag såg Utrensning på Åbo svenska teaters lilla scen i lördags. Det var något av det bästa jag sett i hela mitt liv.
”Makten ändrar skepnad och det gamla ger sig av”. Den som säger det är den gamla Aliide, suveränt gestaltad av Janina Berman. Makt och förtryck, lögner och svek. Hur orkar en människa leva vidare om man svikit sina närmaste för att själv överleva? Om man av feghet väljer att anpassa sig intill utplåningens gräns till dem just då råkar ha makten?


På djupet
Utrensning handlar om livets djupaste och svåraste frågor mot en relief av sexuellt förtryck – systematiska våldtäkter som krigsvapen, trafficking som uttryck för kapitalismens yttersta utpost där också människor blir saker som köps och säljs. Författaren Sofi Oksanen konstaterar i programbladet att ju mer accepterat könsrelaterat våld är i ett samhälle, desto naturligare verkar våld som krigföringsstrategi vara.
Därför är det farligt att göra gränserna för sexuella övergrepp otydliga i fredstid, och man visar inte offren hänsyn genom att tiga – det gör man genom att ställa förbrytarna till svars, skriver hon.


Lysande skådespelare
Skådespelarna, många av dem nyligen utexaminerade, är lysande. Det som bekymrar mig lite är att ansiktsuttryck och andra subtila nyanser kanske går förlorade i Alandicas stora sal, men å andra sidan är det bra att så många som möjligt kan se pjäsen.
Så: Skärp blicken, ni som lyckats få biljetter, och bered er på en både gripande och skakande upplevelse.

Annika Orre

annika.orre@nyan.ax